Indeks cen żywności
Indeks ten był o 12,02% większy niż w porównywalnym okresie 2015 roku, kiedy to plasował się na poziomie 153,4 punktu, był jednak o 0,07% niższy niż w listopadzie 2016 r. Niespełna 1% spadek w skali miesięcznej nastąpił w wyniku dynamicznych wzrostów cen olejów roślinnych i artykułów mleczarskich, które w dużej mierze zrekompensowały obniżki cen cukru i mięsa.
Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za dwanaście miesięcy 2016 r. to 161,6 punktu, jest ona o 1,47% mniejsza niż w 2015 roku.
Indeks cen przetworów mlecznych
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w grudniu 2016 r. osiągnął pułap o 3,35% wyższy w stosunku do jego poziomu z listopada 2016 r. i wynosił 192,6 punktu, co jest już ósmą zwyżką po ponad półrocznej serii spadków. Powodem wzrostu są przede wszystkim rosnące ceny masła, serów i pełnotłustego mleka w proszku (PMP).
Utrzymujący się wciąż silny popyt importowy na rynkach Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, a także w Chinach, w połączeniu z ograniczoną dostępnością z Nowej Zelandii, która jest głównym światowym dostawcą podstawowych przetworów mlecznych, doprowadziło do tego, że ceny PMP w skali światowej rosną. W przypadku masła, ceny zwyżkują z powodu rosnącej konsumpcji lokalnego w krajach Unii Europejskiej i USA oraz z uwagi na silny popyt importowy z zewnątrz. Zdaniem FAMMU/FAPA, podaż i zapotrzebowanie serów i odtłuszczonego mleka w proszku w dalszym ciągu są dosyć zrównoważone i odnotowano tylko nieznaczne wahania cen w skali miesiąca. Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ostatnim miesiącu 2016 roku na poziomie o 28,8% większym niż w porównywalnym okresie 2015 r. Średnia wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za dwanaście miesięcy 2016 r. osiągnęła poziom 153,77 punktu i była 4,1% mniejsza niż w 2015 roku.
Czytaj dalej na następnej stronie...