Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Osuszacz powietrza MASTER DH 711
2011-05-16 -
X-Flow 15 i 19
2017-04-20 -
Przyczepa leśna 6 ton z żurawiem 4,7 m
2016-04-22 -
Kombinacje uprawowo-siewne
2014-04-01 -
URSUS 3724 PIKO - ciągnik rolniczy
2011-02-08 -
Automaty paszowe dla warchlaków jednostronne
2013-10-30
Relacja z VII Certyfikacji Jakości Wędlin Tradycyjnych Regionalnych
W dniu 10 marca tego roku w Poznaniu odbyła się już siódma Certyfikacja Wędlin Tradycyjnych, która to skupiła nie tylko grono konsumentów, ale także wybitnych fachowców, gdzie pięknie pachniało, wyglądało i wyśmienicie smakowało.
Wszystko to odbywało się w ramach wydarzeń „Wielkanoc- Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Głównymi wyrobami były:
-
wędzonka krotoszyńska
-
szynka rolka wielkopolska
-
polędwica wędzona
-
kiełbasa, biała parzona wielkopolska
-
kiełbasa polska wędzona
-
ogonówka wędzona
Uczestnictwo w komisji to ciężka, ale i przyjemna praca szczególnie
dla miłośników szynek i kiełbas. Oczywiście do popicia była
tylko woda, a to po to by nie tłumić smaku wyrobów wędliniarskich
innymi przyprawami. Ocenie poddano około 100 produktów. Podczas
degustacji oceniano ich wygląd, smak, zapach. Nazwy wytwórców nie
były nikomu znane, gdyż zostały one zakodowane, a wszystko to
tylko po to by żaden członek komisji nie sugerował się marką.
W komisjach uczestniczyło wiele znakomitych osobistości wraz z Wicewojewodą Wielkopolskim Przemysławem Pacią. Nie obyło się także bez obecności Elżbieta Walkowiak Wielkopolskiego Kuratora Oświaty. Również przedstawiciele poznańskich cechów brali czynny udział w pracach komisji.
Z kolei przewodniczącym komisji specjalistycznej był prof. Włodzimierz Dolata z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Co ciekawe, otóż w tym roku po raz pierwszy istniała możliwość przeprowadzenia analizy chemicznej zaprezentowanych wyrobów. Dzięki temu producenci mieli okazję nieodpłatnie zbadać poziom zawartości wody, koli lub kolagenu w sowich wyrobach. Co więcej, otóż takie badania są niezbędne do utrzymania jakości wędliny. W ten sposób można także zracjonalizować koszty produkcji wędlin.
Wyniki zostaną ogłoszone 8 kwietnia tego roku podczas uroczystej Gali.