Największy udział w globalnym spożyciu mają olej palmowy – 35%, sojowy - 26%, rzepakowy - 15% oraz słonecznikowy - 9%. W obecnym sezonie w stosunku do sezonu 2012/2013 wzrośnie spożycie oleju palmowego o 4,7%, czyli o 2,6 mln ton do 58,2 mln ton.
Konsumpcja oleju sojowego zwiększy się o 4% do 43,7 mln ton. Spożycie oleju rzepakowego będzie stabilne, a więc na poziomie około 24,5 mln ton. W sezonie 2013/2014 o 6,6% wyższe będzie zużycie oleju słonecznikowego do około 14,6 mln ton z uwagi na wzrost podaży tego oleju wynikającej z większej produkcji i przerobu słonecznika.
Wyższa będzie również konsumpcja mniej znaczących olejów jak: arachidowego o 2%, z ziaren palmy o 5%, kokosowego o 1%, oliwy z oliwek o 3%, a także kukurydzianego o 5%. Za to zmaleje zużycie oleju bawełnianego o 5%.
Najwięcej olejów i tłuszczy na świecie konsumują Chiny - 19% udziału, Unia Europejska - 15%, Indie - 11% oraz Stany Zjednoczone - 10%.