Prognozy globalnego wzrostu spożycia olejów roślinnych

W sezonie 2013/2014 globalne zużycie olejów: palmowego, sojowego, rzepakowego, słonecznikowego, arachidowego, bawełnianego, z ziaren palmy olejowej, kokosowego, oliwy z oliwek, kukurydzianego, sezamowego, lnianego, rycynowego, oceniane jest na 167,9 mln ton, czyli o 3,5% więcej niż w poprzednim sezonie - informuje FAMMU/FAPA.

Prognozy globalnego wzrostu spożycia olejów roślinnych
Największy udział w globalnym spożyciu mają olej palmowy – 35%, sojowy - 26%, rzepakowy - 15% oraz słonecznikowy - 9%. W obecnym sezonie w stosunku do sezonu 2012/2013 wzrośnie spożycie oleju palmowego o 4,7%, czyli o 2,6 mln ton do 58,2 mln ton.
 
Konsumpcja oleju sojowego zwiększy się o 4% do 43,7 mln ton. Spożycie oleju rzepakowego będzie stabilne, a więc na poziomie około 24,5 mln ton. W sezonie 2013/2014 o 6,6% wyższe będzie zużycie oleju słonecznikowego do około 14,6 mln ton z uwagi na wzrost podaży tego oleju wynikającej z większej produkcji i przerobu słonecznika.
 
Wyższa będzie również konsumpcja mniej znaczących olejów jak: arachidowego o 2%, z ziaren palmy o 5%, kokosowego o 1%, oliwy z oliwek o 3%, a także kukurydzianego o 5%. Za to zmaleje zużycie oleju bawełnianego o 5%.
 
Najwięcej olejów i tłuszczy na świecie konsumują Chiny - 19% udziału, Unia Europejska - 15%, Indie - 11% oraz Stany Zjednoczone - 10%.
 
 


Tagi:
źródło: