Produkcja serów i twarogów jest bardzo ważnym działem przetwórstwa mleka mającym znaczny udział w zagospodarowaniu surowca mlecznego.
Polska jest zaliczana do największych globalnych producentów tego asortymentu. Jesteśmy piątym producentem serów na świecie, tj. po USA, Niemczech, Francji i Włoszech i czwartym w Unii Europejskiej.
W latach 2004–2021 produkcja serów i twarogów w naszym kraju zwiększyła się z 582 tys. ton do rekordowego poziomu 993 tys. ton. W strukturze produkcji tej grupy towarowej dominują sery twarogowe z 51% udziału i sery podpuszczkowe dojrzewające z 39%, natomiast sery topione stanowią 8%, a pozostałe sery – 2%.
Na szczególną uwagę zasługują sery podpuszczkowe dojrzewające, które są sztandarowym asortymentem krajowej branży mleczarskiej. W 2021 r. produkcja tego rodzaju serów stanowiła około 51% wartości produkcji sprzedanej serów i twarogów warta 12,5 mld zł i wyniosła około 6,3 mld zł. W latach 2014–2020 produkcja serów dojrzewających wzrosła z 301 tys. ton do 358 tys. ton, a więc o 19%. W 2021 r. zakłady przetwórcze wyprodukowały 391 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli więcej o 9% niż w 2020 r. i o 79% więcej niż w roku akcesji Polski do UE. Wzrost produkcji był wypadkową rosnącego zapotrzebowania eksportowego, zwiększonego zużycia ze strony sektora gastronomicznego oraz gospodarstw domowych.
W 2022 r. w Polsce w przedsiębiorstwach, w których liczba pracujących wynosi 50 osób i więcej wytworzono 353 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, a więc mniej o 1,5% niż przed rokiem.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu