Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku i masła

W 2017 r., w związku z rekordowo dużymi zapasami OMP zgromadzonymi w magazynach interwencyjnych UE, a także z pogłębiającym się spadkiem jego cen, unijni, w tym krajowi, wytwórcy ograniczają produkcję tego artykułu.

Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku i masła
W UE w okresie styczeń–sierpień 2017 r. wyprodukowano 1 mln ton OMP, o 9% mniej niż w tym samym okresie 2016 r. KE szacuje, że w całym 2017 r. unijna produkcja OMP może być o 5% nizsza niż rok wcześniej i wynieść niecałe 1,5 mln ton. W Polsce w okresie dziewięciu miesięcy 2017 r. produkcję OMP obniżono o 5% do 114 tys. ton.
 
Według prognoz analityków Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, przy założeniu, że KE nie uruchomi dodatkowych mechanizmów wparcia na rynku OMP, w całym 2017 r. produkcja OMP w kraju może ukształtować się na poziomie 150 tys. ton, czyli o 8% mniejszym niż w roku 2016.
 
Ze względu na ścisłe powiązanie produkcji OMP z produkcją masła, w UE ograniczana jest też produkcja tego tłuszczu, a surowiec jest przekierowywany do produkcji serów oraz śmietany. W okresie styczeń–sierpień 2017 r. unijna produkcja masła była o 5% mniejsza niż rok wcześniej i wyniosła 1,4 mln ton, a w Niemczech i we Francji, gdzie wytwarzane jest ponad 50% unijnej produkcji tego tłuszczu – o 7% mniejsza. KE ocenia, że w całym 2017 r. może ona się ukształtować w granicy 2,3 mln ton, o 3% niższym niż w roku 2016.
 
W Polsce, wraz ze zwyżką światowych cen masła do rekordowo wysokich poziomów, od czerwca 2017 r. produkcja tego tłuszczu przekracza poziom sprzed roku. W okresie dziewięciu miesięcy 2017 r. wyprodukowano 156 tys. ton masła, a zatem o 1% więcej niż rok wcześniej.


Tagi:
źródło: