Sytuacja na rynku odtłuszczonego mleka w proszku i masła

Pogorszenie koniunktury na globalnym rynku mleka oraz przedłużone przez Federację Rosyjską embargo na import produktów mleczarskich m.in. z UE wpływa ograniczająco na krajową produkcję większości przetworów mleczarskich - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Sytuacja na rynku odtłuszczonego mleka w proszku i masła

Produkcja przetworów mleczarskich

Jak wynika z szacunków IERiGŻ – PIB w 2015 r. niższa niż rok wcześniej może być produkcja mleka w proszku o 9%, serwatki o 8%, serów dojrzewających o 6%, a także mlecznych napojów fermentowanych o 2%. Na poziomie większym niż w 2014 r. prawdopodobnie ukształtuje się produkcja artykułów o mniejszym stopniu przetworzenia, na które utrzymuje się zwiększony popyt eksportowy, czyli mleka płynnego o 8% i masła o 6%.
 
Według danych KE w okresie styczeń–lipiec 2015 r. unijna produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 870 tys. ton i była o 4% wyższa niż w analogicznym czasie 2014 r. W Polsce w okresie pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. wyprodukowano 114 tys. ton OMP, a więc o 5% mniej niż rok wcześniej.
 
Ocenia się, że w całym 2015 r. przy zwiększonej podaży surowca, ograniczonej wysyłce odtłuszczonego mleka w proszku oraz wysokim stanie krajowych zapasów, produkcja tego proszku może ukształtować się w granicy 170 tys. ton, tj. o 5% niższej niż w roku 2014.
 
Produkcja masła w UE w obrębie pierwszych siedmiu miesięcy 2015 r. była o 2% wyższa niż przed rokiem. W Polsce (według GUS) w okresie styczeń–sierpień 2015 r. wytworzono 125 tys. ton masła, a zatem o 7% więcej niż przed rokiem. Prognozuje się, że przy utrzymaniu konkurencyjnych cen polskiego masła na rynku unijnym, w całym 2015 r. jego produkcja może być o 6% większa niż w 2014 r. i wynieść 190 tys. ton.



Tagi:
źródło: