Produkcja niektórych stałych artykułów mlecznych

W maju 2024 r. produkcja serów twarogowych wynosiła 43,9 tys. ton i była na takim samym poziomie jak przed miesiącem, ale niższa o 2,2% niż w porównywalnym miesiącu 2023 roku.

Produkcja niektórych stałych artykułów mlecznych
W okresie styczeń – maj wyprodukowano 223,5 tys. ton sera twarogowego, tj. więcej o 2,8% niż w tym samym okresie 2023 roku.

W maju 2024 r. wyprodukowano 34,7 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, a więc więcej o 5,5% niż w kwietniu 2024 r. oraz o 6,4% niż w maju 2023 r. W okresie pięciu miesięcy produkcja serów podpuszczkowych wynosiła 168,6 tys. ton i była wyższa o 8,5% niż w analogicznym okresie 2023 roku.

Produkcja masła w maju 2024 r. ukształtowała się na poziomie 22,3 tys. ton i była niższa o 2,6% niż przed miesiącem oraz o 6,7% niż w porównywalnym miesiącu 2023 roku. Od stycznia do maja wyprodukowano 113,6 tys. ton masła, czyli mniej o 4,8% niż w tym samym okresie 2023 roku.

W maju 2024 r. wyprodukowano 16,2 tys. ton OMP, a zatem więcej o 2,5% niż w kwietniu 2024 r., ale mniej o 20,6% niż w tym samym miesiącu 2023 roku. W okresie pięciu miesięcy produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 75,6 tys. ton i była niższa o 10,7% niż w 2023 roku.

Produkcja PMP w maju 2024 r. wynosiła 3,5 tys. ton i była wyższa o 20,7% niż miesiąc wcześniej oraz o 84,2% niż w maju 2023 roku. W okresie styczeń – maj produkcja pełnego mleka w proszku wyniosła 10,2 tys. ton i była niższa o 33,3% niż w tym samym okresie 2023 roku.


Tagi:
źródło: