W okresie styczeń – wrzesień wyprodukowano 410,9 tys. ton sera twarogowego, a więc więcej o 6,8% niż w tym samym okresie 2023 roku.
We wrześniu 2024 r. wyprodukowano 32,1 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, tj. mniej o 7,8% niż w sierpniu 2024 r., ale więcej o 0,9% niż we wrześniu 2023 r.
W okresie dziewięciu miesięcy produkcja serów podpuszczkowych wynosiła 303,1 tys. ton i była wyższa o 6,8% niż w tym samym okresie 2023 roku.
Produkcja masła we wrześniu 2024 r. ukształtowała się na poziomie 18,9 tys. ton i była niższa o 0,5% niż przed miesiącem oraz o 2,6% niż w porównywalnym miesiącu 2023 roku.
Od stycznia do września wyprodukowano 190,5 tys. ton masła, czyli o 3,6% mniej niż w tym samym okresie 2023 roku.
We wrześniu 2024 r. wyprodukowano 9,5 tys. ton OMP, a zatem to spadek o 25,2% niż w sierpniu 2024 r. oraz o 10,4% niż w analogicznym miesiącu 2023 roku.
W okresie dziewięciu miesięcy produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 125,2 tys. ton i była niższa o 13,8% niż w 2023 roku.
Produkcja PMP we wrześniu 2024 r. wynosiła 2,4 tys. ton i była mniejsza o 4% niż miesiąc wcześniej oraz o 17,2% niż we wrześniu 2023 roku.
W okresie styczeń – wrzesień produkcja pełnego mleka w proszku wyniosła 20,8 tys. ton i była niższa o 20,6% niż w tym samym okresie 2023 roku.