Według danych GUS, w okresie styczeń–sierpień 2020 r. produkcja masła ukształtowała się na w granicy 160 tys. ton, a więc większej o 6,1% niż przed rokiem. W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 5,7% do 2,3 mln ton.
Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 118 tys. ton i była o 4,5% wyższa niż przed rokiem.
Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 321 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – 273 tys. ton, czyli odpowiednio o 2,5% i 1,9% więcej niż w okresie styczeń–sierpień 2019 r. Do 258 tys. ton, a więc o 0,2% zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 0,9% do 228 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 23,2% do 20 tys. ton.