Produkcja krajowych przetworów mlecznych

Notowany od początku 2020 r. wzrost dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływał stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych artykułów mleczarskich.

Produkcja krajowych przetworów mlecznych
Według danych GUS, w okresie styczeń–sierpień 2020 r. produkcja masła ukształtowała się na w granicy 160 tys. ton, a więc większej o 6,1% niż przed rokiem. W tym czasie produkcję mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji zwiększono o 5,7% do 2,3 mln ton.
 
Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 118 tys. ton i była o 4,5% wyższa niż przed rokiem.
 
Serów niedojrzewających i twarogów wyprodukowano 321 tys. ton, a śmietany niezagęszczonej – 273 tys. ton, czyli odpowiednio o 2,5% i 1,9% więcej niż w okresie styczeń–sierpień 2019 r. Do 258 tys. ton, a więc o 0,2% zwiększono produkcję jogurtów. Ograniczono z kolei produkcję serów podpuszczkowych dojrzewających – o 0,9% do 228 tys. ton oraz pełnego mleka w proszku – o 23,2% do 20 tys. ton.


Tagi:
źródło: