Obserwowany na początku 2020 r. dalszy wzrost dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływał stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych produktów mleczarskich.
Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–marzec 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 877 tys. ton, a więc wyższej o 6,7% niż przed rokiem.
W tym czasie produkcję śmietany niezagęszczonej zwiększono o 5,7% do 100 tys. ton. Serów podpuszczkowych dojrzewających wytworzono 88 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 126 tys. ton, a więc odpowiednio o 5,7% i 5,2% więcej niż w pierwszym kwartale 2019 r. O 1,4% do 96 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a masła – o 1,3% do 61,5 tys. ton. W pierwszym kwartale 2020 r. ograniczono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 0,8% do 8 tys. ton i odtłuszczonego mleka w proszku – o 12,9% do 40 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
pixabay.com