Produkcja krajowa przetworów mlecznych

Obserwowany na początku 2020 r. dalszy wzrost dostaw mleka na potrzeby przemysłu mleczarskiego wpływał stymulująco na rozwój krajowej produkcji większości trwałych produktów mleczarskich.

Produkcja krajowa przetworów mlecznych
Z danych GUS wynika, że w okresie styczeń–marzec 2020 r. produkcja mleka płynnego wraz z mlekiem przerzutowym do dalszej produkcji ukształtowała się w granicy 877 tys. ton, a więc wyższej o 6,7% niż przed rokiem.
 
W tym czasie produkcję śmietany niezagęszczonej zwiększono o 5,7% do 100 tys. ton. Serów podpuszczkowych dojrzewających wytworzono 88 tys. ton, a serów niedojrzewających i twarogów – 126 tys. ton, a więc odpowiednio o 5,7% i 5,2% więcej niż w pierwszym kwartale 2019 r. O 1,4% do 96 tys. ton zwiększono produkcję jogurtów, a masła – o 1,3% do 61,5 tys. ton. W pierwszym kwartale 2020 r. ograniczono z kolei produkcję pełnego mleka w proszku – o 0,8% do 8 tys. ton i odtłuszczonego mleka w proszku – o 12,9% do 40 tys. ton.


Tagi:
źródło: