W okresie styczeń – luty wyprodukowano 87,5 tys. ton sera twarogowego, a więc więcej o 6,1% niż w tym samym okresie 2023 roku.
W lutym 2024 r. wyprodukowano 32,9 tys. ton serów podpuszczkowych dojrzewających, tj. mniej o 2,7% niż w styczniu 2024 r., ale więcej o 16,3% niż w lutym 2023 r. W okresie dwóch miesięcy produkcja serów podpuszczkowych wynosiła 66,7 tys. ton i była wyższa o 12,7% niż w porównywalnym okresie 2023 roku.
Produkcja masła w lutym 2024 r. ukształtowała się na poziomie 21,7 tys. ton i była niższa o 11,4% niż przed miesiącem oraz o 1,4% niż w tym samym miesiącu 2023 roku. Od stycznia do lutego wyprodukowano 46,2 tys. ton masła, czyli mniej o 1,7% niż w tym samym okresie 2023 roku.
W lutym 2024 r. wyprodukowano 14,3 tys. ton OMP, a zatem więcej o 1,4% niż w styczniu 2024 r. oraz o 4,4% niż w analogicznym miesiącu 2023 roku. W okresie dwóch miesięcy produkcja odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 28,4 tys. ton i była niższa o 4,1% niż w 2023 roku.
Produkcja PMP w lutym 2024 r. wynosiła 3,2 tys. ton i była mniejsza o 15,8% niż miesiąc wcześniej, ale na takim samym poziomie jak w lutym 2023 roku. W okresie styczeń – luty produkcja pełnego mleka w proszku wyniosła 7,0 tys. ton i była wyższa o 11,1% niż w tym samym okresie 2023 roku.