Na Global Dairy Trade utrzymuje się pozytywny trend. Druga aukcja, w tym roku, zakończyła się na plusie i był on wyższy niż na poprzednim notowaniu. Jest to piąty wzrost od połowy listopada 2020 roku. Ogólny indeks cenowy wzrósł o 4,8%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3593 USD.
Dodatni indeks przełożył się na wzrost notowań prawie wszystkich oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe podwyżki odnotowano w przypadku bezwodnego tłuszczu mlecznego, laktozy i odtłuszczonego mleka w proszku. Jedynie ceny sera Cheddar odnotowały delikatny spadek.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 19 stycznia 2021 roku:
-
Bezwodny tłuszcz mleczny +17,2% – cena 5398 USD/t
-
Odtłuszczone mleko w proszku +7,0% – cena 3243 USD/t
-
Laktoza +6,6% – cena 1173 USD/t
-
Masło +4,6% – cena 4735 USD/t
-
Pełne mleko w proszku +2,2% – cena 3380 USD/t
-
Ser Cheddar -0,3% – cena 4082 USD/t
-
Maślanka w proszku – nie była oferowana
-
Serwatka w proszku – nie była oferowana
Utrzymujący się od pięciu notowań dodatni trend, może świadczyć o pozytywnych prognozach dla branży mleczarskiej w najbliższych miesiącach. Potwierdza to również cena surowca na krajowym rynku, która w grudniu 2020 r. była o 9,4% wyższa niż w grudniu 2019 r.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka/Dorota Śmigielska foto:
sxc.hu