Jednak pogorszenie koniunktury na globalnym rynku mleka w 2020 r., w tym ograniczony popyt na sery z uwagi na obniżone obroty branży HoReCa, w związku z pandemią COVID-19, wpłynęły na krajowy eksport serów i twarogów. W czasie od stycznia do kwietnia 2020 r. wartość wysyłki serów i twarogów ukształtowała się w granicy 265 mln EUR, czyli o 0,3% mniejszym niż w analogicznym czasie 2019 r.
W okresie styczeń–kwiecień 2020 r., pomimo ograniczonego światowego zapotrzebowania na sery, Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych serami dojrzewającymi. Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w czasie pierwszych czterech miesięcy 2020 r. z Polski wysłano 52 tys. ton serów dojrzewających, a zatem o 1% mniej niż w tym samym okresie 2019 r. W tym czasie wartość wywozu wzrosła o 3,5% do 806 mln zł.
Sery dojrzewające dostarczane są głównie do UE. W okresie styczeń–kwiecień 2020 r. do krajów Wspólnoty sprzedano 32 tys. ton serów dojrzewających. Najważniejszymi odbiorcami były: Czechy z 7 tys. ton, Niemcy i Słowacja - po 4 tys. ton, Włochy z 3 tys. ton, Węgry oraz Wielka Brytania i Rumunia po 2 tys. ton. Poza Unią Europejską polskie sery dojrzewające znajdują nabywców: na Ukrainie – 5 tys. ton, w Arabii Saudyjskiej – 4 tys. ton, Izraelu – 2 tys. ton oraz Egipcie, Libii i Zjednoczonych Emiratach Arabskich – po 1 tys. ton.
Import serów dojrzewających do Polski stanowi uzupełnienie podaży z produkcji krajowej. W miesiącach styczeń–kwiecień 2020 r. do Polski sprowadzono 19 tys. ton tych serów, tj. o 11% mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. Wydatki poniesione na zakup serów dojrzewających wyniosły 352 mln zł i były o 4% niższe niż rok wcześniej. Sery dojrzewające sprowadzane były z krajów UE – głównie z Niemiec – 7,9 tys. ton, Niderlandów – 3,2 tys. ton, Danii – 1,3 tys. ton, Włoch – 1 tys. ton, Wielkiej Brytanii – 0,8 tys. ton, Francji – 0,7 tys. ton oraz Belgii i Czech – po 0,6 tys. ton.