Tymczasem w odniesieniu do krajowej produkcji i wywozu soku jabłkowego obserwuje się też spore wzrosty. Dokładne dane o krajowej produkcji w tym segmencie soków nie są dostępne, ale wnioski można wyciągać bazując na danych o eksporcie.
Jak wynika z danych Food News w sezonie 2013/2014 Polska wysłała prawie 75,8 tys. t soku jabłkowego. W kolejnym sezonie wysyłka zmalała o 22% do 593 tys. t. Był to sezon, gdy obfite krajowe zbiory w połączeniu z drogą produkcją chińską dały polskim producentom korzystne warunki sprzedaży KSJ na rynku amerykańskim i na tym asortymencie przemysł się wtedy skoncentrował. Z kolei już w następnych sezonach eksport soku jabłkowego zwiększał się bardzo dynamicznie. W sezonie 2015/2016 wzrósł o 48% do 87,7 tys. t, tak aby w kolejnym sezonie zwiększyć się o 38% do 120,1 tys. t, a sezon 2017/18 zamknąć kontyngentem wysyłki na poziomie 178,2 tys. t, tj. następne 48% wzrostu. Skumulowany roczny wskaźnik zwiększenia się ilości eksportowanego z polski soku jabłkowego z ostatnich pięciu sezonów wynosi 18,6%.
W obecnym sezonie dane eksportowe są dostępne za wrzesień i październik. Wynika z nich, że we wrześniu wysłano z Polski 12,6 tys. t soku jabłkowego, co daje wzrost o 19,6% w porównaniu do tego samego miesiąca sezonu minionego i 55,6% wzrostu względem września 2016 r. z kolei w październiku wyeksportowano z Polski 13,1 tys. t. soku jabłkowego, czyli więcej o 1,8% niż w analogicznym miesiącu poprzedniego sezonu oraz o 73,3% niż w październiku 2016 r.
Holandia jest zdecydowanie największym rynkiem dla polskiego soku jabłkowego i w dwóch pierwszych miesiącach aktualnego sezonu, wg. danych Food News, sprowadziła 40% z 25,8 tys. t wywiezionego z Polski produktu. Niemcy za to zakupiły jedną trzecią kontyngentu eksportu, a więc 8,3 tys. t. Wielka Brytania uplasowała się jako trzeci odbiorca z 17% udziałem w wysyłce soku jabłkowego z Polski, kupując 4,4 tys. t. Pozostałe 10% eksportu z polski soku jabłkowego jest rozproszone w nieznacznych ilościach do różnych krajów.
Jeśli wskaźniki wzrostu zostaną utrzymane w omawianym sezonie i nie nastąpią żadne większe zawirowania na rynku, na co na razie się nie zanosi, wywóz soku jabłkowego z Polski może wynieść znacznie ponad 200 tys. t, a nawet ćwierć miliona ton.