W 2015 r. wyeksportowaliśmy żywność za 25 mld euro

Krajowi producenci żywności rosną mimo utrzymującego się rosyjskiego embarga. Duża w tym zasługa coraz wyższych dostaw na rynek krajowy oraz do odbiorców unijnych, a także nowych rynków zbytu. Zeszłoroczny wywóz produktów spożywczych wyniesie prawdopodobnie 25 mld euro i będzie o jedną piątą większy niż rok wcześniej. Branży mogą jednak zagrozić nowe podatki, choć ich wpływ nie musi być znaczący.

W 2015 r. wyeksportowaliśmy żywność za 25 mld euro

Eksperci Atradiusa przewidują, że krajowy wysyłkę żywności w 2015 r. prawdopodobnie przekroczy próg 25 mld euro, przy czym w 2014 r. było to 21,3 mld euro, z czego największy będzie wywóz do krajów UE, w szczególności Wielkiej Brytanii i Niemiec. Zwyżkę sprzedaży zaobserwowano również m.in. do krajów Azji i Afryki.


Aktualnie jednak 70 proc. krajowej produkcji żywności trafia na rynek wewnętrzny.

Jeżeli założymy wszystko constans, czyli brak rozwoju konfliktu na Wschodzie, brak innych zagrożeń wewnętrznych, to myślę, że większych zagrożeń na razie nie widać – uważa Arkadiusz Taraszkiewicz. – Eksport jest oczywiście ważny, musi rosnąć, ponieważ polska żywność ma coraz lepszą renomę na świecie. Natomiast ważny jest także popyt wewnętrzny.

Ogólna kondycja branży spożywczej jest dobra, a największymi zagrożeniami dla sektora są m.in. niestabilne ceny oraz potencjalne spowolnienie gospodarcze. Średni okres płatności w sektorze utrzymuje się w granicy 45 dni, co jest wynikiem bliskim przeciętnej europejskiej. Nie wiadomo, jak gospodarka zareaguje na nowe podatki nakładane przez rząd na sektor bankowy i sklepy wielkopowierzchniowe.

Doświadczenie jednak uczy, że z wielkich krzyków przeważnie pozostaje tylko wspomnienie, a producenci i konsumenci jakoś sobie radzą – twierdzi Taraszkiewicz. – Nie przeceniałbym więc tych wszystkich negatywnych komentarzy, że nowe regulacje spowodują duży wzrost cen produktów.



Tagi:
źródło: