Do wyrzucania jedzenia przyznaje siÄ™ blisko 40% dorosÅ‚ych Polaków w badaniu Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci. Najczęściej w koszach lÄ…dujÄ…: wÄ™dliny, pieczywo, warzywa, owoce, a także jogurty.
– Zmiana tego zależy od nas. Jest to dość zÅ‚ożony proces: zarówno planowanie zakupów, przygotowywanie posiÅ‚ków, przechowywanie żywnoÅ›ci w domu, jak i wykorzystanie żywnoÅ›ci, która nam zostaÅ‚a po posiÅ‚ku – mówi dla Newseria Biznes Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci.
Ankietowani przyznali, że gÅ‚ówna przyczynÄ… jest przeoczenie terminu przydatnoÅ›ci do spożycia. Zmiana nawyków konsumentów pomogÅ‚aby obniżyć skalÄ™ wyrzucania żywnoÅ›ci i tym samym przynieść oszczÄ™dnoÅ›ci w domowych budżetach. Dlatego też Marek Borowski radzi, by nie robić zakupów, kiedy odczuwamy gÅ‚ód, gdyż wtedy z reguÅ‚y kupujemy wiÄ™cej. Ważny jest również transport i odpowiednie przechowywanie żywnoÅ›ci, by przez dÅ‚ugi czas pozostaÅ‚a Å›wieża.
– Kolejna rzecz to planowanie posiÅ‚ku na konkretnÄ… liczbÄ™ osób i planowanie porcji surowców, które chcemy spożytkować. Polacy majÄ… tendencjÄ™ do przygotowywania za dużych porcji, a później część tej żywnoÅ›ci, niestety, lÄ…duje w koszu – mówi prezes Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci. – Ważne sÄ… również kwestie zwiÄ…zane z przygotowaniem żywnoÅ›ci: w odpowiednich garnkach, w odpowiedniej iloÅ›ci wody i na odpowiedniej wielkoÅ›ci palniku. Mówimy tu nie tylko stratach żywnoÅ›ci, lecz także o stratach energii i wody, które sÄ… bardzo ważne dla naszego Å›rodowiska.
Zaznacza również, że warto znaleźć sposób na wykorzystanie pozostaÅ‚ej po przygotowaniu żywnoÅ›ci czy resztek jedzenia.
– Na stronie banków żywnoÅ›ci Niemarnuje.pl jest bardzo dużo przepisów, jak przygotować posiÅ‚ki z tego, co zostaÅ‚o w lodówce. CzÄ™sto zostaje nam ostatnia papryka, pomidor czy kawaÅ‚ek sera i nie bardzo wiemy, co z tym zrobić, a naprawdÄ™ sÄ… Å›wietne przepisy, podpowiadajÄ…ce nam, jak tÄ™ żywność wykorzystać – dodaje Borowski.
Banki żywnoÅ›ci starajÄ… siÄ™ walczyć ze skalÄ… marnotrawienia żywnoÅ›ci nie tylko poÅ›ród konsumentów, ale też w sektorze produkcji – gdzie marnuje siÄ™ najwiÄ™cej oraz w dystrybucji.
– Producentom pokazywaliÅ›my, jak wyglÄ…dajÄ… straty w caÅ‚ym Å‚aÅ„cuchu produkcji i którÄ… żywność można zagospodarować. Banki żywnoÅ›ci sÄ… naturalnym partnerem dla producentów, bo wspóÅ‚pracujÄ… z wieloma podmiotami spoÅ‚ecznymi, wiÄ™c gwarantujÄ…, że ta żywność nie bÄ™dzie wykorzystana w celach handlowych, tylko zostanie przekazana na cele spoÅ‚eczne – podkreÅ›la Marek Borowski. – Do dystrybutorów kierowaliÅ›my programy edukacyjne, pokazujÄ…ce, w jaki sposób można dobrze gospodarować żywnoÅ›ciÄ… i jak informować o tym klientów.