Polacy marnują żywność

W Polsce każdego roku marnuje się blisko 9 mln ton żywności, za co w większości odpowiedzialny jest sektor produkcji. Niemniej jednak konsumenci również mają spory udział w statystykach. Polacy wyrzucają niemal 2 mln ton żywności. Obniżenie tej skali nie jest trudne – wystarczy zmienić kilka nawyków żywieniowych.

Polacy marnują żywność
Do wyrzucania jedzenia przyznaje siÄ™ blisko 40% dorosÅ‚ych Polaków w badaniu Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci. Najczęściej w koszach lÄ…dujÄ…: wÄ™dliny, pieczywo, warzywa, owoce, a także jogurty.
 
Zmiana tego zależy od nas. Jest to dość zÅ‚ożony proces: zarówno planowanie zakupów, przygotowywanie posiÅ‚ków, przechowywanie żywnoÅ›ci w domu, jak i wykorzystanie żywnoÅ›ci, która nam zostaÅ‚a po posiÅ‚ku – mówi dla Newseria Biznes Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci.
 
Ankietowani przyznali, że gÅ‚ówna przyczynÄ… jest przeoczenie terminu przydatnoÅ›ci do spożycia. Zmiana nawyków konsumentów pomogÅ‚aby obniżyć skalÄ™ wyrzucania żywnoÅ›ci i tym samym przynieść oszczÄ™dnoÅ›ci w domowych budżetach. Dlatego też Marek Borowski radzi, by nie robić zakupów, kiedy odczuwamy gÅ‚ód, gdyż wtedy z reguÅ‚y kupujemy wiÄ™cej. Ważny jest również transport i odpowiednie przechowywanie żywnoÅ›ci, by przez dÅ‚ugi czas pozostaÅ‚a Å›wieża.
 
Kolejna rzecz to planowanie posiÅ‚ku na konkretnÄ… liczbÄ™ osób i planowanie porcji surowców, które chcemy spożytkować. Polacy majÄ… tendencjÄ™ do przygotowywania za dużych porcji, a później część tej żywnoÅ›ci, niestety, lÄ…duje w koszu – mówi prezes Federacji Polskich Banków Å»ywnoÅ›ci. – Ważne sÄ… również kwestie zwiÄ…zane z przygotowaniem żywnoÅ›ci: w odpowiednich garnkach, w odpowiedniej iloÅ›ci wody i na odpowiedniej wielkoÅ›ci palniku. Mówimy tu nie tylko stratach żywnoÅ›ci, lecz także o stratach energii i wody, które sÄ… bardzo ważne dla naszego Å›rodowiska.
 
Zaznacza również, że warto znaleźć sposób na wykorzystanie pozostaÅ‚ej po przygotowaniu żywnoÅ›ci czy resztek jedzenia. 
 
Na stronie banków żywnoÅ›ci Niemarnuje.pl jest bardzo dużo przepisów, jak przygotować posiÅ‚ki z tego, co zostaÅ‚o w lodówce. CzÄ™sto zostaje nam ostatnia papryka, pomidor czy kawaÅ‚ek sera i nie bardzo wiemy, co z tym zrobić, a naprawdÄ™ sÄ… Å›wietne przepisy, podpowiadajÄ…ce nam, jak tÄ™ żywność wykorzystać – dodaje Borowski.
 
Banki żywnoÅ›ci starajÄ… siÄ™ walczyć ze skalÄ… marnotrawienia żywnoÅ›ci nie tylko poÅ›ród konsumentów, ale też w sektorze produkcji – gdzie marnuje siÄ™ najwiÄ™cej oraz w dystrybucji.
 
Producentom pokazywaliÅ›my, jak wyglÄ…dajÄ… straty w caÅ‚ym Å‚aÅ„cuchu produkcji i którÄ… żywność można zagospodarować. Banki żywnoÅ›ci sÄ… naturalnym partnerem dla producentów, bo wspóÅ‚pracujÄ… z wieloma podmiotami spoÅ‚ecznymi, wiÄ™c gwarantujÄ…, że ta żywność nie bÄ™dzie wykorzystana w celach handlowych, tylko zostanie przekazana na cele spoÅ‚eczne – podkreÅ›la Marek Borowski. – Do dystrybutorów kierowaliÅ›my programy edukacyjne, pokazujÄ…ce, w jaki sposób można dobrze gospodarować żywnoÅ›ciÄ… i jak informować o tym klientów.


Tagi:
źródło: