Nowa żywność. Rozwój, czy zagrożenie dla zdrowia?

Komisja ds. środowiska i zdrowia publicznego (ENVI) dyskutuje nad sprawozdaniem dotyczącym tzw. nowej żywności.

Nowa żywność. Rozwój, czy zagrożenie dla zdrowia?
Więcej materiałów video znajdziesz na kanale "telewizja rolnicza"

Nowa żywność

Celem proponowanych rozwiązań jest dokładne ujęcie produktów w ramy prawne i przygotowanie odpowiedniej ścieżki ich autoryzacji w Europie. Propozycja uaktualnienia przepisów została przedstawiona już w 2008 r. przez KE, ale została odrzucona przez polityków, ze względu na obejmowanie produktów żywnościowych pochodzących z klonowanych organizmów.

Czy kiedykolwiek użyłeś zamiast cukru liści stewii? Smakuje Ci tetragonia tetragonoides, sok noni lub szałwia hiszpańska? Każde z nich – idąc po kolei – słodzik, typ szpinaku, egzotyczny napój i nasiona chia – nazywamy „nową żywnością”, bo pochodzą z roślin, które wcześniej nie były uznawane w Europie za jadalne.


By zapewnić europejskich konsumentów o ich nieszkodliwości, wszystkie muszą przejść specjalną procedurę autoryzacji – dopuszczającą je na półki unijnych sklepów.

Ze względu na galopującą globalizację i rozwój technologii, nowa żywność powstaje również z wykorzystaniem najnowszych zdobyczy techniki, a to wiąże się z koniecznością poważnego uaktualnienia przepisów – dla ochrony konsumentów i ich producentów.



Tagi:
źródło: