Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-12-23
-
Globalne zbiory zbóż
2024-12-23 -
Ceny zbóż na giełdach towarowych (8.12.2024)
2024-12-23 -
Unijna produkcja trzody chlewnej
2024-12-23
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GIANT D243S
2015-05-05 -
MIKROVIT Si-150 Nawóz płynny mikroelementowy
2012-01-16 -
FLORAMIX KWIATY CEBULOWE (Nawóz, granulat)
2012-01-17 -
Stojak zon4 Remsz
2020-08-03 -
Okna Inwentarskie stałe z szybą 100x40 cm
2012-03-26
Nowa żywność. Rozwój, czy zagrożenie dla zdrowia?
Komisja ds. środowiska i zdrowia publicznego (ENVI) dyskutuje nad sprawozdaniem dotyczącym tzw. nowej żywności.
Nowa żywność
Celem proponowanych rozwiązań jest dokładne ujęcie produktów w ramy prawne i przygotowanie odpowiedniej ścieżki ich autoryzacji w Europie. Propozycja uaktualnienia przepisów została przedstawiona już w 2008 r. przez KE, ale została odrzucona przez polityków, ze względu na obejmowanie produktów żywnościowych pochodzących z klonowanych organizmów.
Czy kiedykolwiek użyłeś zamiast cukru liści stewii? Smakuje Ci tetragonia tetragonoides, sok noni lub szałwia hiszpańska? Każde z nich – idąc po kolei – słodzik, typ szpinaku, egzotyczny napój i nasiona chia – nazywamy „nową żywnością”, bo pochodzą z roślin, które wcześniej nie były uznawane w Europie za jadalne.
By zapewnić europejskich konsumentów o ich nieszkodliwości, wszystkie muszą przejść specjalną procedurę autoryzacji – dopuszczającą je na półki unijnych sklepów.
Ze względu na galopującą globalizację i rozwój technologii, nowa żywność powstaje również z wykorzystaniem najnowszych zdobyczy techniki, a to wiąże się z koniecznością poważnego uaktualnienia przepisów – dla ochrony konsumentów i ich producentów.