Od początku marca trwa nowy sezon w prywatnym przechowalnictwie masła z unijnymi dopłatami (Program PSA). Zdaniem ekspertów, w dniu 24 marca 2013 roku w ramach programu do prywatnych magazynów trafiło o około 42% mniej tłuszczu niż przed rokiem, czyli zaledwie 14,08 tys. ton.
Dla porównaniu w analogicznym okresie 2012 roku dostawy ukształtowały się na poziomie 24,46 tys. ton.
W dniach od 1 do 24 marca największe ilości masła sprowadzono do magazynów w:
-
w Holandii – 4,86 tys. ton
-
Francji – 4,03 tys. ton
-
Niemczech – 1,98 tys. ton
-
Belgii – 1,34 tys. ton
-
Danii – 947 ton
-
Estonii – 736 ton
-
na Litwie – 141,1 ton
-
w Szwecji – 90,4 tony.
Przechowywanie masła według unijnego programu PSA odbywa się w okresie od 1 marca do 15 sierpnia 2013 roku. Najwcześniej tłuszcz ten można wyprowadzić z magazynów począwszy od dnia 16 sierpnia.
Przypomnijmy, że stawki za przechowalnictwo zostały określone w rozporządzeniu wydanym przez Komisję Europejską nr 165/2013 z dnia 23 lutego 2013 roku i wynoszą:
-
14,88 euro na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania
-
0,25 euro na tonę dziennie w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
W 2012 roku w ramach programu przechowano ponad 133 tys. ton masła, tj. o ponad 25% więcej niż w 2011 roku, kiedy ilość ta osiągnęła poziom 106 tys. ton. Jednocześnie wielkość była znacznie mniejsza od rekordowo wysokiej z 2009 roku, kiedy to w magazynach przechowywanych było aż 152 tys. ton masła.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA foto:
sxc.hu