W październiku 2018 r. cena zbytu cukru w workach zmalała o 3,1% do 1,55 zł/kg w porównaniu z wrześniem oraz była o 17,6% niż przed rokiem.
Ceny zbytu cukru paczkowanego obniżyły się w porównaniu z wrześniem br. o 7,9% do 1,52 zł/kg i były niższe o 15,6% niż przed rokiem.
Niskie ceny zbytu negatywnie wpływają na wyniki finansowe przemysłu cukrowniczego. W pierwszym półroczu br. zysk netto branży wyniósł jedynie 80,5 mln zł względem 472,4 mln zł w pierwszej połowie 2017 r.
W październiku cena detaliczna wyniosła 2,09 zł/kg i była wyższa o 1% niż przed miesiącem oraz mniejsza o 28,4% niż w październiku 2017 r. Niskie ceny są korzystne dla konsumentów, w tym dla przedsiębiorstw wtórnego przetwórstwa żywności, gdyż umożliwiają obniżkę kosztów.