Indeks cen żywności
Jest to najwyższy poziom indeksu od lutego 2015 r. W ujęciu roku żywność podrożała o 17,2%. W lutym br. najbardziej zwiększyły się ceny zbóż o 2,5%, a także w mniejszym stopniu mięsa o 1,1% do 160,6 pkt, cukru o 0,6% i produktów mleczarskich o 0,6%. Potaniały z kolei oleje roślinne o 4,1%. W sektorze mięsnym zwiększyły się ceny wołowiny i mięsa owczego, a notowania drobiu i wieprzowiny zmieniły się minimalnie. Według FAMMU/FAPA, notowania mięsa ogółem były o 9,5% większe niż przed rokiem. Zwyżka cen wołowiny jest spowodowana odbudową stada bydła w Australii i ograniczeniem podaży eksportowej. W przypadku mięsa owczego, na odbudowę cen miało wpływ zakończenie sezonowego szczytu ubojów w Oceanii i spadek podaży. Na rynkach wieprzowiny i drobiu sytuacja popytowo-podażowa jest aktualnie zrównoważona.
Ceny zbóż na rynku globalnym zwiększyły się w lutym do poziomu najwyższego od lipca 2016 r., ale były tylko o 1,6% większe niż przed rokiem. Notowania pszenicy podniosły się o 3% ze względu na wzmożony handel, co jest związane z kwestiami logistycznymi w portach amerykańskich. Kukurydza podrożała w mniejszym stopniu, jednak zwiększony popyt wpływa na umacnianie się cen.