Indeks cen żywności
Notowania żywności zwiększały się systematycznie od początku tego roku, jedynie w lipcu i teraz w listopadzie miał miejsce nieznaczny spadek. W listopadzie spadły najbardziej ceny cukru o 8,9%, a także notowania zbóż o 0,6% i mięsa o 0,2%. Podrożały natomiast oleje roślinne o 4,5% oraz ponownie artykuły mleczarskie o 1,9%.
W sektorze mięsnym zmniejszyły się ceny wieprzowiny, mięsa owczego oraz drobiowego, podrożała z kolei wołowina. Notowania mięsa ogółem były w listopadzie o 4,5% większe niż przed rokiem. Listopadowy nieznaczny spadek cen wieprzowiny został spowodowany obniżeniem popytu importowego Chin, a co za tym idzie ograniczeniem unijnego eksportu na ten rynek przy obfitej podaży. Do zniżki cen mięsa owczego ogółem na świecie przyczynił się sezonowy wzrost podaży w Oceanii. Notowania wołowiny wzrosły natomiast z uwagi na ograniczenie produkcji i zwyżkę cen eksportowych w Australii.
Według FAMMU/FAPA, ceny zbóż spadły w listopadzie po nieznacznym październikowym wzroście i były o 7,9% mniejsze niż przed rokiem. Do tendencji zniżkowej przyczyniło się umocnienie wartości dolara amerykańskiego oraz obfita podaż ziarna w skali świata. Dobre prognozy zbiorów w Australii i Argentynie miały wpływ na spadek notowań pszenicy.