Niewielkie spadki cen przetworów mleczarskich w Polsce

Pod koniec maja 2013 roku obserwowano na rynku krajowym nieznaczne spadki cen przetworów mleczarskich – informuje Bank BGŻ.

Niewielkie spadki cen przetworów mleczarskich w Polsce
Najbardziej potaniały w tym czasie sery dojrzewające, których cena spadła z 1% na 3% w ciągu tygodnia. Jednak pomimo tego eksperci  oceniają ten rynek za jeden ze stabilniejszych spośród wszystkich rynków stałych artykułów mlecznych.
 
Obniżki cen notowano również w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku. W skali tygodnia spadły one bowiem o 0,5% i osiągnęły poziom 1260 zł/100 kg.
 
Z kolei w analizowanym miesiącu podrożało masło w blokach – o 0,3% do 1535 zł/100 kg.
 
Zarówno ceny OMP jak i masła wzrosły o 50% w porównaniu z rokiem poprzednim.


Tagi:
źródło: