Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności

Jak wynika z danych GUS w 2017 r. w Polsce średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału, tj. mleka serów i jaj wyniósł 5,9% , a więc więcej niż wzrost cen żywności ogółem wynoszący 4,6%.

Nabiał jedną z najbardziej drożejących kategorii żywności
Wśród głównych grup produktów żywnościowych tylko owoce oraz oleje i tłuszcze podrożały bardziej niż nabiał. W przypadku cen detalicznych do olejów i tłuszczów zaliczamy masło, którego ceny w tym roku były o 30,7% wyższe niż przed rokiem.
 
Wśród nabiału, w 2017 r. najbardziej podrożały jaja o 12,8%. Ceny serów dojrzewających i topionych wzrosły o 6,8%, a jogurtów śmietany, napojów i deserów mlecznych o 5,9%. W mniejszym stopniu zwiększyły się ceny mleka pitnego o 2,9% oraz twarogów o 2,2%.
 
Według danych za kilogram sera dojrzewającego w sklepach, w 2017 r. płacono 21,01 zł, czyli o 15,7% więcej niż w 2016 r. Najwięcej, w 2017 r., za ten produkt trzeba było zapłacić w woj. lubuskim - 22,57 zł/kg, a najmniej w woj. podkarpackim - 19,99 zł/kg.
 
W 2017 r. kilogram sera twarogowego półtłustego kosztował w detalu 13,38 zł, a zatem tylko o 1,1% więcej niż w 2016 r. Najwięcej za twaróg płacili konsumenci w woj. mazowieckim - 14,57 zł/kg, a najmniej mieszkańcy woj. świętokrzyskiego - 11,94 zł/kg.
 
Średnia cena mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 3-3,5% pasteryzowanego ukształtowała się na poziomie 2,77 zł za litr, a mleka spożywczego krowiego o zawartości tłuszczu 2-2,5% na poziomie 2,41 zł za litr. W odniesieniu do 2016 r. oznacza to odpowiednio zwyżkę o 1,5 i 3,3%. Warto zauważyć, że cena skupu mleka w Polsce wzrosła w znacznie większym stopniu, tj. w 2017 r. o 25%.
 
W 2017 r. za 200 g kostkę masła płacono 5,83 zł, czyli o 41% więcej niż 2016 r. Masło było najdroższe w woj. zachodniopomorskim, gdzie w detalu kosztowało 6,20 zł/200 g, a najtańsze w woj. wielkopolskim – 5,52 zł/ 200 g.


Tagi:
źródło: