Według tygodniowych danych monitoringu cen MRiRW w pierwszych czterech tygodniach marca 2017 r. średnia cena zbytu sera Edam ukształtowała się na poziomie 13,65 zł/kg i była o 10,2% niższa od notowanej w grudniu 2016 r.
Ceny serów w Polsce
Zdaniem Pawła Wyrzykowskiego, eksperta rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, podobnie jak w przypadku masła, sezonowy spadek cen serów był głębszy niż przeciętny w poprzednich pięciu latach kiedy to wyniósł 5,8%.
Natomiast wg KE, w UE średnia cena zbytu sera Edam w pierwszych czterech tygodniach marca br. była o 5,8% niższa od przeciętnej ceny z grudnia 2016 r. W notatce po spotkaniu MMO z 28 marca br. eksperci KE zaznaczają, że niski poziom zapasów serów w UE w połączeniu z wysokim popytem, zarówno na rynku Wspólnoty jak i w krajach pozunijnych, powinny w dalszej części roku oddziaływać w kierunku wzrostu cen tych produktów.
źródło: Gospodarz.pl/BGŻ BNP Paribas/Paweł Wyrzykowski foto:
Gospodarz.pl