Deficyt cukru na świecie
Powodem zmniejszenia szacunku niedoboru są wysokie ceny cukru, które wyhamowały jego konsumpcję, przede wszystkim w sektorze spożywczym, który miał zwrócić się w stronę tańszej izoglukozy, a także wyższa, niż wcześniej prognozowano, produkcja w Brazylii i Ameryce Środkowej. FCStone oszacował światowe spożycie cukru w sezonie 2016/2017 na 185,6 mln ton, a zatem to o 1,6% więcej niż sezon wcześniej, ale w poprzedniej prognozie szacunek był o 0,3% wyższy.
Z kolei globalna produkcja cukru ma się zwiększyć o 2,4% do 178,08 mln ton. Deficyt wyniesie zatem 7,5 mln ton. Na podstawie dynamik zmian bilansu można przyjąć, że w sezonie 2015/2016 deficyt wyniósł 8,8 mln ton, co oznacza, że zmaleje w relacji rocznej o 15% lub 1,3 mln ton. Mimo mniejszego deficytu globalne zapasy mają spaść do 64,5 mln ton, czyli do najniższego poziomu od sezonu 2011/2012. Udział zapasów w spożyciu obniży się do 34,7%.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru był deficytowy. Mediana 8 szacunków deficytu wynosi -6,3 mln ton. Również sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana wynosi -6,8 mln ton. Pierwsze szacunki dla sezonu 2017/2018 zakładają nieznaczną nadwyżkę produkcyjną. Zdaniem FAPA/FAMMU, rynek nie musi jednak wejść w fazę nadwyżkową, może być zbilansowany lub na minimalnym minusie – kluczowa będzie sytuacja w Brazylii i w mniejszym stopniu w Azji, tj. w Indiach i Chinach. Na razie jest zbyt wcześniej, żeby ocenić kolejne zbiory w Brazylii, ale biorąc pod uwagę starzenie się plantacji i niepewność związaną z rosnącymi cenami ropy, co będzie preferować produkcję paliwa z trzciny cukrowej, wyniki mogą być podobne do tegosezonowych, a więc światowy rynek może nie wejść w fazę nadwyżkową.