Wysokie ceny hamują spożycie cukru na świecie

Firma brokerska i konsultingowa INFL FCStone obniżyła swój szacunek światowego deficytu w sezonie 2016/2017 aż o 2,2 mln ton do 7,5 mln ton.

Wysokie ceny hamują spożycie cukru na świecie

Deficyt cukru na świecie

Powodem zmniejszenia szacunku niedoboru są wysokie ceny cukru, które wyhamowały jego konsumpcję, przede wszystkim w sektorze spożywczym, który miał zwrócić się w stronę tańszej izoglukozy, a także wyższa, niż wcześniej prognozowano, produkcja w Brazylii i Ameryce Środkowej. FCStone oszacował światowe spożycie cukru w sezonie 2016/2017 na 185,6 mln ton, a zatem to o 1,6% więcej niż sezon wcześniej, ale w poprzedniej prognozie szacunek był o 0,3% wyższy.
 
Z kolei globalna produkcja cukru ma się zwiększyć o 2,4% do 178,08 mln ton. Deficyt wyniesie zatem 7,5 mln ton. Na podstawie dynamik zmian bilansu można przyjąć, że w sezonie 2015/2016 deficyt wyniósł 8,8 mln ton, co oznacza, że zmaleje w relacji rocznej o 15% lub 1,3 mln ton. Mimo mniejszego deficytu globalne zapasy mają spaść do 64,5 mln ton, czyli do najniższego poziomu od sezonu 2011/2012. Udział zapasów w spożyciu obniży się do 34,7%.
 
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/2016 na globalnym rynku cukru był deficytowy. Mediana 8 szacunków deficytu wynosi -6,3 mln ton. Również sezon 2016/2017 ma być deficytowy, a mediana wynosi -6,8 mln ton. Pierwsze szacunki dla sezonu 2017/2018 zakładają nieznaczną nadwyżkę produkcyjną. Zdaniem FAPA/FAMMU, rynek nie musi jednak wejść w fazę nadwyżkową, może być zbilansowany lub na minimalnym minusie – kluczowa będzie sytuacja w Brazylii i w mniejszym stopniu w Azji, tj. w Indiach i Chinach. Na razie jest zbyt wcześniej, żeby ocenić kolejne zbiory w Brazylii, ale biorąc pod uwagę starzenie się plantacji i niepewność związaną z rosnącymi cenami ropy, co będzie preferować produkcję paliwa z trzciny cukrowej, wyniki mogą być podobne do tegosezonowych, a więc światowy rynek może nie wejść w fazę nadwyżkową.


Tagi:
źródło: