Minimalny wzrost eksportu unijnych serów do krajów trzecich

Według danych Komisji Europejskiej w 2024 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały łącznie blisko 1,4 mln ton serów, a więc więcej o 1% niż rok wcześniej.

Minimalny wzrost eksportu unijnych serów do krajów trzecich
Najwięcej serów sprzedano do: Wielkiej Brytanii - 431 tys. ton, USA - 142 tys. ton, Japonii - 81 tys. ton, Szwajcarii - 75 tys. ton, Korei Południowej - 52 tys. ton, Arabii Saudyjskiej - 42 tys. ton, Ukrainy - 38 tys. ton, Chin - 30 tys. ton oraz Australii i Kanady - po około 30 tys. ton. Łączny udział tych krajów w wywozie serów z UE wyniósł ponad 68%.

Najwięcej serów poza obszar celny UE eksportowały: Niemcy - 15% udziału w eksporcie i 206 tys. ton, Włochy – 14% i 191 tys. ton, Niderlandy – 13% i 178 tys. ton, Francja – 12% i 170 tys. ton oraz Dania – 11% i 158 tys. ton. wysyłka z Polski stanowiła 6% i 76 tys. ton w całym eksporcie serów poza UE.


Tagi:
źródło: