Przemysłowa produkcja mąki żytniej w okresie jedenastu miesięcy mariaw2019 r. (styczeń-listopad) wyniosła 165 tys. ton i była o 12% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem3. W tym czasie produkcja mąki pszennej wzrosła o 4%, do 1,67 mln ton. IERiGŻ-PIB przewiduje, że produkcja mąki żytniej w 2019 r. może osiągnąć poziom 270 tys. ton, o około 7% wyższy niż w 2018 r., a mąki pszennej – 2,46 mln ton, nieznacznie (o 0,1%) wyższym4.
Wzrost przemiału zbóż ma odzwierciedlenie w kontyngencie produkcji pieczywa. Produkcja pieczywa świeżego w okresie styczeń-listopad 2019 r. ukształtowała się w granicy 952 tys. ton, tj. o 1,5% wyższym niż w tym samym okresie rok wcześniej, przy czym produkcja pieczywa żytniego zwiększyła się o 2% do 60 tys. ton, a pieczywa z mąki mieszanej pszennej i żytniej o 1% do 507 tys. ton. W całym 2019 r. produkcja pieczywa świeżego może być o 1% wyższa i wynieść 1,53 mln ton.
W okresie jedenastu miesięcy 2019 r. produkcja kasz i grysików z jęczmienia oraz z gryki wzrosła odpowiednio o 8% do 19,3 mln ton i o 9% do 4,8 mln ton, natomiast kasz i mączek z pszenicy uległa spadkowi o 2% do 9,5 mln ton. Według IERiGŻ-PIB produkcja kasz i płatków w 2019 r. może nie przekroczyć 100 tys. ton. Poziom ten będzie o 6% mniejszy niż w 2018 r.
W ostatnich latach produkcja makaronu była w miarę stabilna i wynosiła 180 tys. ton. W czasie jedenastu miesięcy 2019 r. wyprodukowano 143 tys. ton makaronów, tj. o 0,4% mniej niż w porównywalnym okresie 2018 r.