Krajowa produkcja ważniejszych wyrobów przetwórstwa zbóż

Przemysłowe przemiały zbóż od 2011 r. wykazują tendencję wzrostową, co wynika ze wzrastającej produkcji mąki.

Krajowa produkcja ważniejszych wyrobów przetwórstwa zbóż
Przemysłowa produkcja mąki żytniej w okresie jedenastu miesięcy mariaw2019 r. (styczeń-listopad) wyniosła 165 tys. ton i była o 12% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem3. W tym czasie produkcja mąki pszennej wzrosła o 4%, do 1,67 mln ton. IERiGŻ-PIB przewiduje, że produkcja mąki żytniej w 2019 r. może osiągnąć poziom 270 tys. ton, o około 7% wyższy niż w 2018 r., a mąki pszennej – 2,46 mln ton, nieznacznie (o 0,1%) wyższym4.
 
Wzrost przemiału zbóż ma odzwierciedlenie w kontyngencie produkcji pieczywa. Produkcja pieczywa świeżego w okresie styczeń-listopad 2019 r. ukształtowała się w granicy 952 tys. ton, tj. o 1,5% wyższym niż w tym samym okresie rok wcześniej, przy czym produkcja pieczywa żytniego zwiększyła się o 2% do 60 tys. ton, a pieczywa z mąki mieszanej pszennej i żytniej o 1% do 507 tys. ton. W całym 2019 r. produkcja pieczywa świeżego może być o 1% wyższa i wynieść 1,53 mln ton.
 
W okresie jedenastu miesięcy 2019 r. produkcja kasz i grysików z jęczmienia oraz z gryki wzrosła odpowiednio o 8% do 19,3 mln ton i o 9% do 4,8 mln ton, natomiast kasz i mączek z pszenicy uległa spadkowi o 2% do 9,5 mln ton. Według IERiGŻ-PIB produkcja kasz i płatków w 2019 r. może nie przekroczyć 100 tys. ton. Poziom ten będzie o 6% mniejszy niż w 2018 r.
 
W ostatnich latach produkcja makaronu była w miarę stabilna i wynosiła 180 tys. ton. W czasie jedenastu miesięcy 2019 r. wyprodukowano 143 tys. ton makaronów, tj. o 0,4% mniej niż w porównywalnym okresie 2018 r.


Tagi:
źródło: