Dnia 15 listopada 2016 roku na otwartej po raz 176 aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade (GDT), po odnotowanym przed dwoma tygodniami wzroście średniej ceny ze wszystkich kontraktów terminowych, ceny wszystkich oferowanych produktów wykazywały zwyżki.
Ceny przetworów mlecznych
Najbardziej dynamiczne podwyżki odnotowano w przypadku maślanki w proszku i sera cheddar. Najwolniejszy wzrost cen odnosił się z kolei do kazeiny i masła. Cena dla wszystkich produktów ze wszystkich kontraktów terminowych była większa o 5,8% niż przed dwoma tygodniami i wyniosła 3,52 tys. USD/t, tj. była o 30,2% niższa od odnotowanego na początku lutego 2014 rekordu. Ceny OMP (spotowe i ze wszystkich kontraktów terminowych), które sprzedawane było o 10% drożej niż na poprzednim przetargu, osiągnęły poziom 2,5 6 tys. USD/t za kontrakty na marzec 2017 r. płacono nawet o 11% więcej niż przed dwoma tygodniami.
Za tonę tego przetworu mlecznego płacono średnio o 358 USD więcej niż przed miesiącem. W tym samym czasie przeciętne ważone ceny jednej tony PMP osiągnęły cenę o 3,2% wyższą względem poprzedniej aukcji, a więc 3,42 tys. USD/t za kontrakty na styczeń 2017 roku płacono nawet o 4,7% więcej niż na poprzedniej aukcji. Pełnotłuste mleko w proszku było w dalszym ciągu są sprzedawane po cenie wyższej niż proszek odtłuszczony, średnio różnica ta spadła do 861 USD/t. Na ostatniej aukcji nowozelandzkiego giganta odnotowano 11% zwyżkę cen sera cheddar. Jego cena zwiększyła się do 3,7 tys. USD/t.
Następny przetarg platformy GlobalDairyTrade odbędzie się dnia 6 grudnia 2016 r.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie globaldairytrade.info, fonterra.com, obliczenia własne, foto:
sxc.hu