Produkty rolno–spożywcze są eksportowane z Polski głównie na rynek Wspólnoty.
W okresie od stycznia do lipca 2017 r. wartość wywozu tych towarów do krajów Unii Europejskiej wyniosła 12 mld euro i była o 8,1% wyższa niż w analogicznym czasie 2016 r. Udział krajów unijnych w polskim wywozie towarów rolno–spożywczych zmalał o 1 p.p. do 80%.
Największym partnerem handlowym Polski pozostały Niemcy. W okresie styczeń–lipiec 2017 r. dostawa do tego kraju była większa o 12,5% niż rok wcześniej i wyniosła 3,3 mld euro. Tym samym udział Niemiec w wartości wysyłki towarów rolno–spożywczych z Polski utrzymał się w granicy 22%. Niemcy były największym odbiorcą m.in.: ryb i ich przetworów, przetworów zbożowych, produktów mleczarskich, mięsa drobiowego, warzyw, ziarna zbóż oraz soków owocowych i warzywnych.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu