Polski eksport kawy, herbaty i kakao wzrósł do 164 tys. ton

W 2015 r. z Polski wyeksportowano 164 tys. ton kawy, herbaty i kakao czyli więcej o 3% niż w 2014 r. o wartości 898 mln EUR o 16% większej – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Polski eksport kawy, herbaty i kakao wzrósł do 164 tys. ton

Eksport kawy, herbaty i kakao

W wartości wywozu omawianej grupy towarowej największy był udział kawy i jej ekstraktów, wynoszący aż 73%. Z kolei eksport herbaty stanowił 18% udziału w wartości, a kakao (ziarno, proszek, pasta i tłuszcz kakaowy) – 9%.

 

W roku ubiegłym do UE wyeksportowano 141 tys. ton kawy, herbaty i kakao o wartości 774 mln EUR. Było to odpowiednio o 3% i 17% więcej niż w 2014 r. Głównymi odbiorcami tej grupy towarowej były Czechy (228 mln EUR) oraz Niemcy (112 mln EUR). Wolumen eksportu tych produktów poza granice UE wyniósł 23,5 tys. ton i był zbliżony do zrealizowanego w 2014 r., jednak wartość zwiększyła się o 9%, do 123,8 mln EUR.

Dodatkowo eksport kawy, herbaty i kakao do krajów WNP pozostał na poziomie z 2014 r., tj. 16 tys. ton, ale jego wartość była o 13% większa i wyniosła 66 mln EUR w 2015 r. wobec 59 mln EUR w 2014 r. Wywóz do krajów trzecich innych niż WNP wyniósł 7,3 tys. ton i nie zmienił się w stosunku do 2014 r. W wartości odnotowano zwyżkę o 6% z 55 mln EUR do 58 mln EUR.



Tagi:
źródło: