Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 16 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 51 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości kwasów tłuszczowych w stosunku do informacji w wartości odżywczej oraz niezgodnej z deklaracją producenta liczby nadtlenkowej i zawartości kwasów tłuszczowych.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 99 partii, z czego w 14 stwierdzono nieprawidłowości (14,1%). Dotyczyły one m.in.:
-
Braku informacji o szczególnych warunkach użycia, tj. „używać wyłącznie na zimno” w przypadku oleju lnianego tłoczonego na zimno.
-
Podania informacji „… produkt z Warmii” wraz z grafiką przedstawiającą Polskę i zaznaczonym na niej punktem na Warmii (sugerującymi, że zarówno produkcja oleju, jak i uprawa surowca odbyła się na terenie Warmii), podczas gdy stosowany rzepak został zakupiony w innej części Polski.
-
Stosowania oznakowania „wolne od GMO” niezgodnego z obowiązującymi przepisami.
-
Użycia zbyt małej czcionki w oznakowaniu ilości nominalnej i wartości odżywczej.
-
Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.
źródło: Gospodarz.pl/IHARS/Izabela Zdrojewska foto:
pixabay.com