Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).

Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 16 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 51 partiach, z czego 4 zakwestionowano (7,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły zaniżonej zawartości kwasów tłuszczowych w stosunku do informacji w wartości odżywczej oraz niezgodnej z deklaracją producenta liczby nadtlenkowej i zawartości kwasów tłuszczowych.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 99 partii, z czego w 14 stwierdzono nieprawidłowości (14,1%). Dotyczyły one m.in.:
  • Braku informacji o szczególnych warunkach użycia, tj. „używać wyłącznie na zimno” w przypadku oleju lnianego tłoczonego na zimno.
  • Podania informacji „… produkt z Warmii” wraz z grafiką przedstawiającą Polskę i zaznaczonym na niej punktem na Warmii (sugerującymi, że zarówno produkcja oleju, jak i uprawa surowca odbyła się na terenie Warmii), podczas gdy stosowany rzepak został zakupiony w innej części Polski.
  • Stosowania oznakowania „wolne od GMO” niezgodnego z obowiązującymi przepisami.
  • Użycia zbyt małej czcionki w oznakowaniu ilości nominalnej i wartości odżywczej.
  • Podawania niezgodnie z przepisami informacji o wartości odżywczej, warunkach przechowywania i dacie minimalnej trwałości.
 


Tagi:
źródło: