Indeks cen żywności FAO pokazuje gwałtowny wzrost cen przetworów mleczych

W marcu 2019 Indeks cen żywności FAO (FFPI) wzrósł symbolicznie, osiągając wynik 167 punktów. Jest to poziom najwyższy od od sierpnia 2018 r.

Indeks cen żywności FAO pokazuje gwałtowny wzrost cen przetworów mleczych
Gwałtowny wzrost cen przetworów mlecznych i lekki mięsa został zrównoważony przez taniejące zboża, oleje i cukier. Spowodowało to, że ogólna wartość FFPI pozostała prawie niezmieniona od lutego, ale spadła o 3,6 procent w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
 
Główne indeksy cen zmieniły się w marcu:
  • oleje roślinne - spadek o 4,4% lub 5,9 p do 127,6 p - dzięki spadkowi cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego po poprzednim trzymiesięcznym wzroście;
  • mięso - wzrost o 0,4% lub 0,6 p do 162,5 p - odpowiada to trendowi z ostatnich miesięcy stosunkowo umiarkowanym wahaniom cen tych produktów, a wzrost importu mięsa przez Chiny (z powodu ASF) został zrównoważony przez zwiększoną podaż u kluczowych dostawców;
  • produkty mleczne - wzrost o 6,2% lub 11,9 p do p 204,3 p - przyczyna to wzrost zapotrzebowania na masło, mleko i sery w kontekście prawdopodobnych redukcji sezonowej produkcji i eksportu mleka z Oceanii;
  • cukier - spadł o 2,1% lub 3,8 p do 180,4 p ze względu na wyższe niż oczekiwano zbiory w głównych krajach produkujących. Indie zwiększą produkcję o 8% i wyprzedzą Brazylię w rankingu największych producentów cukru. Dodatkowa presja na ceny do wynikała z gwałtownej dewaluacji brazylijskiego reala;
  • zboża - spadek o 2,2% lub 3,7% do 164,8 p - głównie ze względu na spadające ceny pszenicy i kukurydzy, których nie zrekompensował niewielki wzrostu ceny ryżu. Wśród zbóż ceny pszenicy spadły najsilniej, co wynikało z dużych dostaw eksportowych i słabego popytu, w szczególności dla pszenicy pochodzenia amerykańskiego, i ogólnie korzystnych perspektyw na tegoroczne zbiory. Spadły również ceny kukurydzy, pod presją dużej dostępności eksportowej i oczekiwań dotyczących dużych zbiorów w Argentynie.


Tagi:
źródło: