Jak wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w lutym 2021 r. kontynuowany był wzrost indeksu światowych cen produktów mlecznych FAO.
W lutym 2021 r. wskaźnik ten wyniósł 113 pkt i był większy o 1,7% niż w styczniu 2021 r. i o 9,9% niż w lutym 2020 r.
Podwyższenie wskaźnika cen artykułów mleczarskich w lutym 2021 r. było wynikiem zwyżki cen masła, przede wszystkim w wyniku zwiększonych zakupów ze strony Chin oraz ograniczonych dostaw eksportowych z Europy Zachodniej, gdzie w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi wzrosło zapotrzebowanie wewnętrzne na ten tłuszcz mleczny. Wzrost cen zaobserwowano również w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, z uwagi na niskie zapasy i ograniczoną dostępność wysyłkową tego proszku mlecznego w Europie.
W lutym 2021 r. silny popyt importowy oraz obawy dotyczące potencjalnie mniejszych dostaw eksportowych pełnego mleka w proszku z Nowej Zelandii, w wyniku niesprzyjających warunków atmosferycznych były czynnikami, które również oddziaływały prowzrostowo na notowania cen artykułów mleczarskich na rynku międzynarodowym. Spadkowi uległy natomiast ceny sera, w wyniku ograniczonego popytu eksportowego i wysokich zapasów w Stanach Zjednoczonych.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu