Zgodnie z danymi FAO indeks cen mięsa na świecie wzrósł w marcu do poziomu 185 punktów.
Oznacza to, że przeciętnie ceny mięsa na rynku światowym w skali miesiąca wzrosły o 1,5%. Głównym czynnikiem napędzającym zmiany indeksu był wzrosty cen wołowiny odnotowane na rynku australijskim i USA. Niekorzystne warunki pogodowe w tych regionach przyczyniły się do spadku produkcji, a to z kolei znalazło odzwierciedlenie w podwyżce cen bydła.
Podobne tendencje wzrostowe odnotowano na rynku wieprzowiny. Pojawienie si ę ognisk zachorowań na Porcine Epidemic Diarrhea Virus (PEDv) w Stanach Zjednoczonych spowodowało spadek liczby ubojów, co pobudziło wzrost cen na rynku krajowym jak i cen eksportowych.
Z kolei na rynku drobiu na przełomie lutego i marca można było zobserwowawać stabilizację - informuje Bank BGŻ.
źródło: Gospodarz.pl/Bank BGŻ, foto:
MRiRW