IERiGŻ: Na krajowym rynku utrzymują się wysokie ceny cukru

Zbiory buraków cukrowych zostały zakończone w trzeciej dekadzie listopada. Średnie plony są wysokie i oceniane są na 65 ton/ha.

IERiGŻ: Na krajowym rynku utrzymują się wysokie ceny cukru

Produkcja cukru


Szacuje się, że technologiczny plon cukru może wynieść 10 ton/ha. Jeśli w dalszej części kampanii utrzymają się sprzyjające warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2000-2100 tys. ton względem 1465 tys. ton w poprzednim sezonie. Produkcja będzie znacznie wyższa od kwoty produkcyjnej - 1405,6 tys. ton i krajowego zapotrzebowania - 1705 tys. ton. Wczesne rozpoczęcie kampanii z uwagi na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych spowodowało, że w okresie wrzesień- październik br. produkcja cukru wyniosła 871 tys. ton wobec 426 tys. ton w porównywalnym okresie 2015 r.
 

Ceny cukru
 

Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w październiku br. cena zbytu cukru workowanego wyniosła 2,54 zł/kg i była większa o 5% niż przed miesiącem oraz o 25,1% niż przed rokiem. Cena zbytu cukru paczkowanego zmalała o 5,2% w stosunku do września do 2,71 zł/kg, ale w porównaniu z październikiem 2015 r. była o 28,4% wyższa. Cena detaliczna w tym czasie podniosła się o 5,1% do 3,17 zł/kg i była o 30,4% większa niż przed rokiem.
 
Indeks globalnych cen cukru wg FAO wyniósł w październiku 315,3 pkt. wobec 304,8 pkt. przed miesiącem oraz 197,4 pkt. przed rokiem. Według USDA ERS w listopadzie 2016 r. światowe ceny cukru spadły do 549 USD/t cukru białego i 458 USD/t cukru surowego. Wysokie ceny cukru będą utrzymywały się też w 2017 r., ze względu na mniejszą produkcję i presję popytu.
 
  


Tagi:
źródło: