Handel zagraniczny przetworami mleczarskimi

Ożywienie światowego zapotrzebowania na artykuły mleczarskie spowodowało wzrost przychodów z eksportu.

Handel zagraniczny przetworami mleczarskimi
W miesiącach styczeń - sierpień 2017 roku wartość wywóz polskich produktów mleczarskich ukształtował się w granicy 1,3 mld EUR, czyli o 43% wyższym niż w 2016 roku. Największy wzrost wysyłki odnotowano w przypadku masła o 17% do 39 tys. ton. Eksport mleka w proszku zwiększył się o 14% do 89 tys. ton., jogurtów i napojów fermentowanych o 10% do 68 tys. ton, serów i twarogów o 6% do 163 tys. ton. W omawianym okresie ograniczono z kolei wysyłka mleka płynnego i śmietany o 1% do poziomu 391 tys. ton, a także serwatki o 2% do 146 tys. ton.
 
Globalne ceny produktów mleczarskich odnotowują trendy zwyżkowe, co przekłada się na wzrost kosztów zakupu towarów z zagranicy. W obrębie ośmiu miesięcy 2017 roku wartość importu była wyższa o 12% niż w tym samym okresie 2016 roku i ukształtowała się na poziomie 567 mln EUR. W największym stopniu zwiększył się import serwatki, tj. o 67% do 68 tys. ton, a także masła o 37% do 13 tys. ton. Do Polski przywieziono również więcej jogurtów i napojów fermentowanych o 18% do 48 tys. ton, serów i twarogów o 10% do 61 tys. ton. Ograniczono z kolei import mleka płynnego i śmietany o 20% do 137 tys. ton i mleka w proszku o 22% do 63 tys. ton.


Tagi:
źródło: