Od 2016 r. systematycznie zwiększa się wartość wywozu OMP. W 2019 r. wartość eksportu tego rodzaju proszku mlecznego wyniosła 223 mln EUR - 960 mln zł i była wyższa o 3% niż w 2018 r. W strukturze wysyłki produktów mlecznych OMP stanowiło 10%.
W latach 2014–2019 z Polski eksportowano 65% wolumenu krajowej produkcji odtłuszczonego mleka w proszku. Największy udział wywozu w produkcji zaobserwowano w 2018 r. – 79% i w 2019 r. – 72%. W 2019 r., pomimo ograniczonego światowego zapotrzebowania na OMP, Polska uzyskała dodatnie saldo obrotów handlowych odtłuszczonym mlekiem w proszku. Ze wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w 2019 r. producenci wysłali 157 tys. ton OMP, czyli o 7% mniej niż w 2018 r. Wolumen wysyłki ukształtował się w granicy 113 tys. ton, czyli niższej o 15% niż w 2018 r.
Odtłuszczone mleko w proszku dostarczane jest głownie do krajów pozaunijnych, tj. w 2019 r. – 75% wolumenu, 85 tys. ton, szczególnie do Algierii - 21% i 24 tys. ton, Jemenu i na Filipiny - po 7% i odpowiednio 8 tys. ton i 7 tys. ton, do Meksyku i Wietnamu - po 6% i odpowiednio 7 tys. ton i 6 tys. ton oraz Chin - 4% i 5 tys. ton. W Unii Europejskiej polskie odtłuszczone mleko w proszku znajduje nabywców: we Włoszech i w Bułgarii - po 5% i po 6 tys. ton, w Niderlandach - 4% i 5 tys. ton oraz Rumunii i Czechach - po 2% i odpowiednio 3 tys. ton i 2 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu