Na unijnym rynku największymi odbiorcami były: Niemcy - 33 tys. ton, Włochy - 13 tys. ton, Belgia - 7 tys. ton, Litwa - 5 tys. ton i Łotwa - 4 tys. ton. W krajach UE eksporterzy uzyskiwali 500 EUR/t. Spośród krajów trzecich największe ilości cukru sprzedano do Izraela - 6 tys. ton oraz Mołdawii - 4 tys. ton i Gruzji - 3 tys. ton.
Jak podaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, ceny wywozowe na rynkach państw trzecich wyniosły 493 EUR/t. Przywóz wyniósł 28 tys. ton cukru, w tym 22 tys. ton z krajów UE. Spośród krajów członkowskich największymi partnerami handlowymi były: Litwa - 8 tys. ton, Niemcy - 5 tys. ton i Holandia - 2 tys. ton.
Cena importowa z UE wyniosła 545 EUR/t. Cukier sprowadzano również z Ukrainy - 4 tys. ton po 530 EUR/t. W pierwszym kwartale 2017 r. nie nabywano cukru do rafinacji, a zdecydowała o tym długa kampania cukrownicza 2016/2017.
Od lutego br. globalne ceny cukru maleją. Jak wynika z danych USDA ERS światowe ceny cukru białego obniżyły się w kwietniu br. do 467 USD/t, a ceny cukru surowego do 360 USD/t. Spadek cen cukru jest wynikiem dużego zapotrzebowania, przy minimalnych zmianach popytu oraz stosunkowo niskich cen paliw, tj. ropy naftowej. Jeżeli zniżkowy trend cen utrwali się w następnych miesiącach, to krajowi eksporterzy będą otrzymywali niskie ceny.