Eksport cukru z Polski
W okresie styczeń-sierpień 2016 roku wysyłka cukru z Polski wyniosła 311,4 tys. ton, a jego wartość 148,2 mln €. Oznacza to zwyżkę kontyngentu o 6,4% przy zwiększeniu wartości o 17,1%. Wartość eksportu zwiększyła się o 10,1% do 476 €/t - 2,08 zł/kg.
Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 61% wywozu. Do UE cukier sprzedawano droższy o 12,5% do 517 €/t - 2,25 zł/kg. Do krajów trzecich skierowany cukier kosztował więcej o 9,3% do 412 €/t - 1,8 zł/kg. Największymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich Izrael, Gruzja Kazachstan i Rosja.
Import cukru do Polski
W okresie styczeń-sierpień 2016 roku import cukru do Polski był dwukrotnie większy i wyniósł 190,9 tys. ton, a jego wartość była wyższa o 96,9% do 82,9 mln €. Cukier sprowadzano po średnio 434 €/t, a więc taniej o 1,6% bez rozróżnienia na cukier biały i surowy, tj. po około 1,89 zł/kg. Największymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 73% sprowadzonego cukru. Pozostałą część zaimportowano z UE.
Z krajów trzecich cukier wwożono go taniej o 2,3% do 418 €/t - 1,83 zł/kg, a od unijnych partnerów o 2,8% do 474 €/t - 2,07 zł/kg. Najwięcej cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
W okresie styczeń-sierpień 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie zmalało o 22,7% do 65,3 mln € i o 39% do 120,5 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim efekt znacznie większej dynamiki wzrostu przywozu niż wywozu, a także drożejącego cukru na giełdach.
Sierpień okazał się miesiącem wzmożonej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu nieco ponad 51 tys. ton, czyli 16% ilości wyeksportowanej w sumie w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 roku. Około 21 tys. ton trafiło do UE, w tym około 11 tys. ton do Niemiec. Natomiast importerzy sprowadzili blisko 35 tys. ton - 18% przywozu w całym analizowanym okresie. Kupowano głównie w Zimbabwe - 18 tys. ton i Mozambiku - 11 tys. ton. Najprawdopodobniej był to cukier trzcinowy do rafinacji. Rosnący eksport można wiązać z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei spory import można wiązać z niewielkimi zakupami z lipca i wysokim wywozem, który mógł pogorszyć zaopatrzenie krajowego rynku.
Jak podkreśla FAPA/FAMMU, dane za osiem miesięcy 2016 roku po raz pierwszy pokazały wzrost wywozu w ujęciu ilościowym. Powodem są wysokie ceny na światowym rynku, które zachęcają do wysyłki.