Ograniczone unijne zapasy masła, a także nieznaczna dynamika wzrostu produkcji tego tłuszczu na początku 2018 r. oraz zwiększające się zapotrzebowanie wewnętrzne wpływają ograniczająco na poziom wywozu masła.
Z danych KE wynika, że w okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. poza obszar celny Unii Europejskiej wysłano 60 tys. ton masła, a więc to o 5% mniej niż w analogicznym czasie 2017 r. Komisja Europejska szacuje, że w całym 2018 r. w wyniku zwiększonej podaży surowca i popytu na ten tłuszcz na świecie, jego eksport ze Wspólnoty prawdopodobnie będzie o 5% większy niż w roku 2017 i wyniesie 177 tys. ton.
Od początku 2018 r. dynamicznie rośnie wysyłka masła z Polski. W okresie pierwszych pięciu miesięcy 2018 r. wyeksportowano 32,5 tys. ton masła, a więc o 37% więcej niż przed rokiem. Analitycy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa szacują, że w 2018 r. wysyłka tego tłuszczu może być o 23% większa od notowanej w 2017 r. i wynieść 70 tys. ton. Przywóz z kolei może się ukształtować w granicy 22 tys. ton w stosunku do 19 tys. ton w 2017 r.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu