Unijny import cukru w sezonie 2018/2019 wyniósł 1 821 tys. ton i był o 39% wyższy.
Najwięcej cukru przywieziono z krajów objętych porozumieniami EPA7 i EBA8 - 1 067 tys. ton, Brazylii - 150 tys. ton, z krajów bałkańskich – 91 tys. ton, a także z państw Ameryki Łacińskiej, Kolumbii i Peru - łącznie 228 tys. ton i z krajów Afryki Południowej - 181 tys. ton.
Jak wynika z szacunków Komisji Europejskiej, unijny import cukru od 1 października 2019 roku do 26 maja 2020 r. wyniósł 1 263 tys. ton i był o 6% wyższy niż w tym samym czasie roku sezon wcześniej. Wzrost wolumenu importu wynikał głównie z ograniczenia podaży cukru z produkcji wewnętrznej UE.
W sezonie 2018/2019 z UE wywieziono 1 610 tys. ton cukru względem 3 353 tys. ton sezon wcześniej, co wynikało ze sporo niższej podaży surowca z produkcji unijnej. Najwięcej cukru sprzedano do Izraela - 322 tys. ton i Egiptu - 258 tys. ton. Liczącymi się odbiorcami była również Norwegia – 80 tys. ton oraz Szwajcaria, Ghana, Gruzja i Albania – po 64 tys. ton.
Niemniej jednak w omawianym czasie unijny eksport cukru był relatywnie niewielki i zgodnie z szacunkami KE wyniósł 544 tys. ton względem 1 270 tys. ton w tym samym okresie w sezonie poprzednim.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu