Handel polskim cukrem w 2014 r. Spadł eksport, wzrósł import

W 2014 roku wywóz polskiego cukru uległ dość silnej redukcji, jednocześnie zauważalnie wzrósł jego przywóz – podaje FAPA/FAMMU.

Handel polskim cukrem w 2014 r. Spadł eksport, wzrósł import

Dodatnie saldo obrotów w handlu cukrem

Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie, ale w ujęciu rocznym pogorszyło się mocno wartościowo, co należy łączyć ze zniżką cen i rosnącym przywozem przy spadku wysyłki. Dlatego też wolumenowo dynamika obniżki była dwuipółkrotnie mniejsza niż wartościowo. Import przyspieszył w drugiej połowie roku, w pierwszej był niższy w skali roku.

Eksport cukru z Polski

W 2014 roku wywóz cukru z Polski wyniósł 460,6 tys. ton, a jego wartość 216 mln euro. Oznacza to spadek w ujęciu rocznym o odpowiednio 9 i 30%. Przeciętna wartość eksportu obniżyła się o 22% do 469 euro/t, czyli do około 1,96 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru w analizowanym czasie były kraje unijne, gdzie trafiło 68% wywozu.
 
Do UE cukier sprzedawano średnio po 531 euro/t – spadek o 23%, a więc po ~2,22 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał przeciętnie po 339 euro/t – zniżka o 15%, tj. po ~1,42 zł/kg. Największymi importerami pośród krajów unijnych były Niemcy, Słowacja, Węgry i Litwa, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Algieria.

Import cukru do Polski

W 2014 roku przywóz cukru do Polski zwiększył się o blisko 4% do 203,9 tys. ton, ale jego wartość zmalała o 7% do 109,5 mln euro. Cukier sprowadzano po średnio 537 euro/t - mniej o 10%, bez podziału na cukier biały i surowy, a zatem po 2,25 zł/kg. Czołowymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 57% cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier przywożono po 535 euro/t – taniej o 5%, czyli po około 2,24 zł/kg, a od unijnych partnerów po 540 euro/t – zniżka 22%, a zatem po ~2,26 zł/kg.
 
Najwięcej cukru dostarczono z Sudanu, Mozambiku i Zimbabwe oraz z Niemiec i Francji. Trzy pierwsze z tych państw korzystają z bezcłowego dostępu do wspólnotowego rynku. W ramach Unii Europejskiej handel jest bezcłowy.
 
Niemniej jednak, występuje bardzo niewielka różnica cen importowych cukru z krajów trzecich i z UE, gdzie wspólnotowy cukier bardzo silnie potaniał w ostatnich miesiącach. W 2014 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, tym samym spadając o 17% do 256,7 tys. ton i o 44% do 106,5 mln euro.


Tagi:
źródło: