Jak wynika z dostępnych danych w okresie styczeń-maj 2017 roku największymi eksporterem OMP była UE, która wysłała poza swoje granice 338,6 tys. ton, było to o 26% więcej niż rok wcześniej. USA zwiększyło swoje wysyłki OMP o 22% do 263,3 tys. ton, a Nowa Zelandia odnotowała 16% spadek eksportu OMP do 154,6 tys. ton.
Głównym odbiorcą OMP w okresie styczeń-czerwiec br. były Chiny, które zwiększyły zakupy o 16% do poziomu 132,3 tys. ton. Meksyk po znacznym wzroście importu w lutym o 32%, w sumie w okresie pięciu pierwszych miesięcy 2017 roku sprowadził o 15% więcej OMP niż rok wcześniej - 99,7 tys. ton. Algieria do kwietnia br. zakupiła więcej o 52% OMP niż rok wcześniej - 52,5 tys. ton.
Nowozelandzki eksport PMP – największego globalnego dostawcy tego produktu, w okresie pierwszych sześciu miesięcy 2017 roku był 2% wyższy, niż rok wcześniej i wyniósł 694,2 tys. ton. Unia Europejska, do maja br. wysłała poza swoje granice 172,4 tys. ton i było to 2% więcej niż w 2016 roku. Urugwaj w tym czasie obniżył swoje dostawy o 36% do 39,4 tys. to. Argentyna i Australia zmniejszyła sprzedaż poza swoje granice odpowiednio o 53% i 19% do 23,5 tys. ton.
Większość PMP od początku 2017 roku trafiała do Chin, Algierii, Brazylii, Hong Kongu, na Sri Lankę, do Tajlandii, Singapuru i Rosji. Zdaniem ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas, w okresie od stycznia do czerwca 2017 roku import PMP do Chin zwiększył się o 41%, rok do roku, do poziomu 296,6 tys. ton. W tym czasie zakupy Brazylii zmalały o 4% do 40,9 tys. ton. W okresie od stycznia do kwietnia Algieria sprowadziła 111,4 tys. ton PMP, było to o 72% więcej niż rok wcześniej. Sri Lanka odnotowała w tym czasie 8% wzrost przywozu PMP do poziomu 43,1 tys. ton, a wywóz do Hongkongu zmalał 16% do 29,7 tys. ton.
Kolejne miesiące przynoszą spadki eksportu masła u czołowych graczy na rynku. Największym eksporterem masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego w pierwszej połowie 2017 roku była Nowa Zelandia, która zmniejszyła dostawy tłuszczów mlecznych o 10% do 220,6 tys. ton. W okresie od stycznia do maja br. odnotowano także 24% spadek eksportu masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego z UE, do 83,8 tys. ton. Białoruś również ograniczyła w tym czasie wywóz tłuszczów mlecznych o 7% do 21,7 tys. ton. W okresie pierwszych pięciu miesięcy br. amerykański eksport masła zmniejszył się o 21% do 10,6 tys. ton, a wywóz australijskiego masła w tym czasie obniżył się o 50% do poziomu 6,2 tys. ton.
Największym odbiorcą masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego (AMF) w okresie pierwszych sześciu miesięcy br. były Chiny, które zakupiły w sumie 47,2 tys. ton i było to o 7% więcej niż rok wcześniej. Z dostępnych danych wynika, że w import tłuszczów mlecznych w okresie styczeń-kwiecień 2017 roku do Rosji podniósł się o 17% do 33,9 tys. ton. W tym samym czasie Meksyk sprowadził 19,2 tys. ton tłuszczów mlecznych, czyli o 9% więcej niż rok wcześniej. Stany Zjednoczone, do maja br. zakupiły 17,6 tys. ton masła i było to o 18 % mniej niż w porównywalnym okresie poprzedniego roku.
W okresie styczeń-maj 2017 roku UE wysłała poza swoje granice 347,6 tys. ton sera, o 8% więcej niż rok wcześniej. Eksport Nowej Zelandii w tym czasie był o 2% mniejszy i wyniósł 148,6 tys. ton, a eksport USA wzrósł o 22% do 143,1 tys. ton. Australia do maja br. z 8% wzrostem wyeksportowała 73,3 tys. ton, a Białoruś do kwietnia br. wysłała poza swoje granice 62,4 tys. ton serów, tj. o 4% mniej niż rok wcześniej.
Japonia utrzymuje pozycję lidera i w okresie od stycznia do maja 2017 roku sprowadziła 109,8 tys. ton serów, czyli o 3% więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie sąsiednia Korea Południowa w tym czasie prezentuje stały wzrost zakupów serów o 25% do 66,5 tys. ton. USA do maja br. ograniczyło zamówienia o 14% do 72,8 tys. ton, a Meksyk (dane do kwietnia) o 3% do 41,1 tys. ton. Rosja zmniejszyła import serów do 66,2 tys. ton, a więc to o 3% mniej niż w okresie styczeń-maj 2016 roku.