Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski wzrósł o ponad 20%

Według danych Eurostatu w pierwszych trzech miesiącach (lipiec-wrzesień) sezonu 2016/2017 eksport zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) z Polski ukształtował się na poziomie 71,5 tys. t, co oznacza, że zwiększył się on o 22% w relacji rocznej. Wzrost ten napędzany był głównie przez zwiększenie eksportu do Austrii i Niemiec.

Eksport zagęszczonego soku jabłkowego z Polski wzrósł o ponad 20%
Eksport do Austrii zwiększył się prawie czterokrotnie i wyniósł 8,1 tys. t, wobec 1,6 tys. t w analogicznym okresie ubiegłego sezonu. Może to wynikać m.in. z zdecydowanie mniejszych zbiorów jabłek w tym kraju. Eksperci USDA oceniają, że zbiory jabłek w Austrii, ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, mogły się zmniejszyć o około 78% (r/r).
 
Jak zauważa Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych BGŻ BNP Paribas, Niemcy nadal pozostają głównym odbiorcą ZSJ z Polski i w analizowanym okresie zaimportowały 32,5 tys. t, wobec 30,5 tys. t w poprzednim sezonie, co oznacza wzrost o ponad 11%.


Tagi:
źródło: