Dnia 14 kwietnia bieżącego roku średnia ważona cena masła w UE ukształtowała się na poziomie 3,72 euro/kg i była o 11,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 31,7% większa wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.
Jednocześnie odnotowano jeszcze większe zwyżki cen masła na rynku głównych unijnych producentów tego tłuszczu, tj. w:
-
Niemczech – wzrost o 19,9% r/m i o 50% r/r do 4,08 euro/kg
-
Holandii – wzrost o 19% r/m i o 50% w r/r do 4,00 euro/kg.
W rozpatrywanym czasie relatywnie najniższe tempo wzrostu cen zaobserwowano w Polsce, która jest czwartym państwem w UE pod względem wielkości produkcji masła. Niemniej jednak wobec ubiegłego miesiąca ceny tego przetworu mlecznego wzrosły w naszym kraju o 5,3% i wyniosły 3,37 euro/kg (w ujęciu PLN – wzrost o 4,5% do 13,89 zł/kg).
W porównaniu do światowych rynków unijna cena masła jest jednak wciąż wysoka i przekracza o 242 euro za tonę notowania światowe. Względem USA cena tłuszczu z Unii jest większa o 710 euro/t, ale niższa niż np. w Oceanii, w której dynamika wzrostu związana jest z trwającą tam od dłuższego czasu suszą powodującą spadek produkcji mleka i jego przetwórstwa. Dodatkowo niesprzyjająca aura w Europie powoduje sezonowe zwiększenie produkcji.
Zdaniem specjalistów Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca lutego 2013 roku produkcja masła na terenie krajów Wspólnoty zmniejszyła się o 4,3% wobec tego samego okresu roku poprzedniego. Jednocześnie pomimo wysokich jego cen, eksport z państw Unii do krajów Wspólnoty wzrósł o 16,9% wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.