Wzrost produkcji cukru w Brazylii (sezon 2012/2013)

Jak podaje brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA, w połowie marca 2013 roku zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2012/13 (kwiecień/marzec) w rejonie środkowo-południowym Brazylii były o 8% wyższe niż przed rokiem i wyniosły 532,6 mln ton.

Wzrost produkcji cukru w Brazylii (sezon 2012/2013)
W związku z tym, o 9% wzrosła produkcja cukru do poziomu 34,1 mln ton, a o 4% więcej wytworzono alkoholu (21,4 mld litrów). Produkcja etanolu uwodnionego wyniosła 12,6 mld litrów, a bezwodnego 8,8 mld l, przy czym pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach typu FFC (wyposażonych w silnik przystosowany do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej), drugi zaś jako biokomponent.
 
Niemniej jednak w bieżącym sezonie więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni niż w roku ubiegłym, chociaż udział trzciny wykorzystanej do produkcji cukru zwiększył się jednak.
 
Kampania już się zakończyła, a jeszcze w kwietniu powinny ruszyć zbiory w kolejnej kampanii. Wyniki są znacznie lepsze niż sezon wcześniej, ale po fatalnym poprzednim sezonie (skutki kryzysu i niekorzystnych warunków pogodowych) zbiory i produkcja nie odbudowały się jeszcze do poziomu sprzed załamania.
 
Kampania cukrownicza w Brazylii:
 
zbiory trzciny cukrowej:
  • sezon 2012/2013 – 532,6 mln ton
  • sezon 2011/2012 – 493,1 mln ton
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 8%
produkcja cukru:
  • sezon 2012/2013 - 34,1 mln ton
  • sezon 2011/2012 – 31,3 mln ton
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 8,9%
produkcja alkoholu:
  • sezon 2012/2013 – 21,3 mld litrów
  • sezon 2011/2012 – 20,5 mld litrów
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 4%
litry alkoholu na tonę trzciny:
  • sezon 2012/2013 - 40,11 litrów
  • sezon 2011/2012 – 41,65 litrów
  • ujęcie sezonowe – spadek o 3,7%
kg cukru na tonę trzciny:
  • sezon 2012/2013 - 64,01 kilogramów
  • sezon 2011/2012 – 63,48 kilogramów
  • ujęcie sezonowe – wzrost o 0,8%
 


Tagi:
źródło: