Brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA poinformował, że w na początku lipca 2013 roku zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2013/2014 w rejonie środkowo- południowym (SC) Brazylii były o 41% wyższe niż przed rokiem i wyniosły 181 mln ton – podaje FAPA/FAMMU.
W związku z tym, produkcja cukru jest wyższa o 33% i wzrosła do 8,9 mln ton, o 58% więcej wytworzono alkoholu, czyli na poziomie 7,6 mld litrów. Poza tym wyprodukowano 4,6 mld litrów etanolu uwodnionego, a bezwodnego – 2,9 mld l. Pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach typu FFC, czyli wyposażonych w silnik przystosowany do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej. Natomiast drugi jako biokomponent. W bieżącym sezonie wobec poprzedniego roku więcej trzciny cukrowej trafiło do rafinerii bioetanolu niż do cukrowni. Wynika to przede wszystkim z zawieszenia obowiązkowego progu blendingu o 5 pp. do 25% i ulg podatkowych.
Kampania cukrownicza w rejonie środkowo-południowym Brazylii:
zbiory trzciny cukrowej:
-
sezon 2013/2014 – 180,981 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 128,378 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 41%
produkcja cukru:
-
sezon 2013/2014 – 8,895 mln ton
-
sezon 2012/2013 – 6,690 mln ton
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 33,8%
produkcja alkoholu:
-
sezon 2013/2014 – 7,610 mld litrów
-
sezon 2012/2013 – 4,818 mld litrów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 57,9%
litry alkoholu na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 – 42,05 litrów
-
sezon 2012/2013 – 37,53 litrów
-
ujęcie sezonowe – wzrost o 12%
kg cukru na tonę trzciny:
-
sezon 2013/2014 – 49,15 kilogramów
-
sezon 2012/2013 – 52,11 kilogramów
-
ujęcie sezonowe – spadek o 5,7%
źródło: Gospodarz.pl/FAPA/FAMMU na podstawie UNICA foto:
sxc.hu