Drugi z rzędu rekordowy rok w produkcji serów dojrzewających

W 2017 r. w dużych zakładach, produkcja serów dojrzewających w Polsce wzrosła o 2,9% i wyniosła 331 tys. t. Tempo zwyżki produkcji serów dojrzewających było zatem zbliżone do przeciętnej z poprzednich pięciu lat, a wielkość produkcji rekordowa od co najmniej 1989 r.

Drugi z rzędu rekordowy rok w produkcji serów dojrzewających
Mimo większej produkcji, ceny serów dojrzewających w 2017 r. były zdecydowanie większe niż przed rokiem. Ceny serów Cheddar w ciągu roku wzrosły o 25%, typu Edam o 21%, a Goudy o 20%.
 
W przypadku serów dojrzewających, w okresie jedenastu miesięcy 2017 r., ich wolumen wywozu (za Sparks Polska) był o 1,5% większy niż w porównywalnym okresie przed rokiem i wyniósł 90,0 tys. t. Warto jednak odnotować silne zróżnicowanie dynamiki wywozu poszczególnych gatunków. Kontyngent eksportu najpopularniejszej sera dojrzewającego sprzedawanego na rynki zagraniczne – Cheddar - zwiększył się o 11% do 17,5 tys. t. Wywóz Goudy – drugiego pod kątem wolumenu wysyłki sera dojrzewającego – wzrósł o 6,4% do 15,3 tys. t. Natomiast eksport serów typu Edam był o 20% mniejszy i wyniósł 9,6 tys. t.
 
Należy jednak zauważyć, że zarówno w przypadku serów dojrzewających jak i masła, w ostatnich miesiącach, ich ceny zbytu przez producentów zmalały. W trzecim tygodniu stycznia 2018 r. cena masła w blokach była już o 7,4% niższa niż w porównywalnym okresie przed rokiem, serów Edamski o 18,9% a Gouda o 15,0% mniejsza niż w trzecim tygodniu stycznia 2017 r.


Tagi:
źródło: