Ostatnia sesja Global Dairy Trade z dnia 2 kwietnia bieżącego roku po raz kolejny zakończyła się wzrostem notowań.
Aukcja nowozelandzkiej giełdy GDT po raz szósty w tym roku i po raz dziewiąty z kolei zakończyła się na plusie. Ogólny indeks cenowy produktów mleczarskich wzrósł o 0,8%. Wzrost notowań dotyczył prawie wszystkich oferowanych artykułów mleczarskich. Największą podwyżkę odnotowano w przypadku kazeiny o 7,5% i masła o 5,8%. Jedynymi produktami, których ceny odnotowały spadek była laktoza o 5,3% oraz pełne mleko w proszku o 1,3%.
Wyniki sesji Global Dairy Trade z dnia 2 kwietnia 2019 r.:
-
Kazeina podpuszczkowa +7,5%
-
Masło +5,8%
-
Maślanka w proszku +5%
-
Bezwodny tłuszcz mleczny +3,7%
-
Ser Cheddar +3,2%
-
Odtłuszczone mleko w proszku +1,8%
-
Laktoza -5,3%
-
Pełne mleko w proszku -1,3%
-
Serwatka w proszku nie była oferowana
Pomimo, że od kilku miesięcy utrzymuje się dobra passa na globalnym rynku mleka, w ostatnim czasie pojawiło się poważne zagrożenie, a mianowicie na giełdę Global Dairy Trade wkroczyła amerykańska Spółdzielnia Dairy Farmers of America (DFA). Obecność tak dużego nowego gracza może wpłynąć na obecną sytuację rynku produktów mleczarskich.
źródło: Gospodarz.pl/Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka foto:
sxc.hu