Dalszy spadek cen żywności w maju

W maju 2014 roku światowy indeks cen żywności, mierzący zmiany cen koszyka podstawowych produktów żywnościowych, takich jak: zboża, oleiste, nabiał, mięso i cukier, wyniósł 207,9 punktów. Był to spadek o 2,5 punktu - 1,2% w odniesieniu do kwietnia 2014 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Dalszy spadek cen żywności w maju
Wskaźnik cen zbóż, kalkulowany przez FAO, zmalał do 204,4 punktów, co oznacza zniżkę o 2,4 punktu w porównaniu z poprzednim miesiącem. Spadki notowań zbóż są wynikają głównie z optymistycznych prognoz.
 
Zdaniem FAO, w sezonie 2014/2015 globalna produkcja zbóż osiągnie 2,48 mld ton, a więc o niemal 1% więcej w odniesieniu z kwietniowym raportem. Oznaczałoby to poziom produkcji tylko o 1,4% mniejszy wobec rekordu z roku 2013 r. i drugi w kolejności wynik globalnej produkcji zbożowej w historii.
 
FAO skorygowało w górę także szacowaną wysokość zapasów zbóż na koniec sezonu do 576 mln ton, a zatem o 10 mln ton więcej niż w kwietniowej prognozie. Światowa produkcja pszenicy jest oceniana na 703 mln ton, czyli o 12,6 mln ton poniżej zeszłorocznego, rekordowo wysokiego wyniku.
 
Ceny pszenicy, które przyczyniały się do wyższych poziomów wskaźnika w ostatnich miesiącach, wynikające częściowo z obaw o zakłócenie w dostawach z Ukrainy, aktualnie zmalały, co jest odzwierciedleniem niezakłóconego eksportu z krajów basenu Morza Czarnego oraz regularnej poprawy warunków pogodowych.


Tagi:
źródło: